Belgische Elicio wint eerste drijvende offshore wind tender ter wereld

Het consortium tussen de Oostendse windenergieproducent Elicio en de ontwikkelaar van hernieuwbare energie en leverancier van oplossingen BayWa r.e. heeft een aanbesteding gewonnen voor de bouw van 's werelds eerste commerciële drijvende windmolenpark voor de kust van Frankrijk.

Elicio won de in 2021 gestarte aanbesteding voor een offshore drijvend windproject met een capaciteit tussen 230 en 270 MW in het zuiden van Bretagne en liet daarmee energiereuzen als Engie, Shell en Total Energies achter zich. Het project moet in 2030 of 2031 klaar zijn en zal ongeveer een miljard euro kosten.

Drijvend platform

Drijvende turbines, bevestigd aan een groot drijvend platform dat met kabels in de zeebodem is verankerd, worden gebruikt op plaatsen waar de zee te diep is voor klassieke funderingen met stalen palen. Wereldwijd zijn er al verschillende kleinere demonstratieprojecten gebouwd.

Het bedrijf Pennavel werd opgericht voor het Franse project, een 50/50 partnerschap met BayWa r.e., een sterk vehikel van de Duitse Boerenbond en het Zwitserse infrastructuurfonds EIP. Pennavel won de aanbesteding omdat het de laagste prijs bood waartegen het de geproduceerde elektriciteit wilde verkopen. De concurrerende prijs verraste veel marktpartijen.

Duurzame groei

Het drijvende offshore windproject 'Pennavel' is klaar om een hoeksteen te worden van het energielandschap in de regio. Het windmolenpark zal naar verwachting ongeveer 30% van de huidige hernieuwbare energieproductie van Bretagne genereren en jaarlijks meer dan 450.000 inwoners van stroom voorzien, wat aanzienlijk bijdraagt aan de duurzame groei van de regio.

Het is het tweede recente succes in drijvende windenergie in Europa van Elicio en BayWa r.e. na het 960 MW Buchan Offshore Windpark voor de noordoostkust van Schotland, samen met een derde partner. Deze belangrijke mijlpaal verstevigt de positie van Elicio en BayWa r.e. als drijvende offshore windleiders binnen de wereldwijde offshore windsector.

Lokale gemeenschappen

Het consortium zet zich volledig in om van dit project een succes te maken. Het zal dit doen door speciale aandacht te besteden aan de behoeften en wensen van de regio en de lokale gemeenschappen, door nauw met hen samen te werken en door transparantie te bevorderen tijdens het hele project.

Elicio is een hernieuwbare energiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van onshore en offshore windenergiecentrales in Europa. Het profiteert van 20 jaar succesvolle ervaring in offshore windenergie, met drie operationele offshore windprojecten voor de Belgische kust, met in totaal 144 windturbines voor meer dan 1,1 GW.

BayWa r.e. is een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar, dienstverlener, distributeur, leverancier van oplossingen en onafhankelijke energieproducent met een groeiende handel in energie. Al meer dan 30 jaar implementeert het bedrijf wereldwijd met succes grootschalige hernieuwbare energieprojecten volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk