Brussels Airlines vecht nieuwe vergunning Brussels Airport aan

Brussels Airlines stapt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de nieuwe milieuvergunning voor Brussels Airport. Volgens de luchtvaartmaatschappij werden de Europese regels niet gerespecteerd.

Dertien milieuorganisaties en bewonersverenigingen zetten dezelfde stap, in navolging van de Waalse regering en de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Volgens hen zijn de voorwaarden in de vergunning onvoldoende om de gezondheid van de omwonenden te beschermen en de impact op het klimaat en het milieu op te heffen.

Europese procedure als reddingslijn

In maart keurde de Vlaamse regering de nieuwe vergunning goed. Ze verbiedt geen nachtvluchten maar legt wel een maximum aantal vliegbewegingen op van 240.000 per jaar vanaf 2032 (tegenover 192.257 vorig jaar) en voorziet maatregelen om de geluidshinder voor omwonenden te beperken. Deze omvatten gefaseerde stille weekendnachten en een vermindering van 30% tegen 2030 om tegemoet te komen aan mensen die ernstig gestoord worden in hun slaap.

Brussels Airlines, onderdeel van de Duitse groep Lufthansa, is nu van mening dat het vandaag opgelegde vluchtplafond de toekomstige mogelijkheden voor de luchtvaartmaatschappij drastisch zal beperken. Zo hekelt het bedrijf het feit dat de nieuwe licentie niet de door Europa opgelegde "Balanced Approach" procedure zou hebben gevolgd. "Operationele beperkingen kunnen alleen worden toegepast nadat eerst andere opties zijn onderzocht, en dus niet als eerste redmiddel", aldus het bedrijf.

De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat ze geen bezwaar heeft tegen doelstellingen om geluidsoverlast tegen te gaan en de uitstoot van de luchtvaartsector te verminderen. Ze zegt zich ook bewust te zijn van haar impact op het milieu en zich in te zetten om haar uitstoot en overlast voor omwonenden van de luchthaven te verminderen. De maatschappij vernieuwt geleidelijk haar vloot met de komst van nieuwe vliegtuigen, de A320neo's, die tot 20% minder uitstoot produceren dan hun voorgangers en 50% minder lawaai maken.

"Het enige doel van deze procedure is om de Balanced Approach toe te passen." Dit moet leiden tot "een balans tussen milieu, leefbaarheid en economische ontwikkeling."

Ook invloed op klimaat en natuur

De 13 organisaties vinden dat de nieuwe vergunning nauwelijks effectieve maatregelen bevat om geluidsoverlast te beperken. Nachtvluchten zadelen meer dan 150.000 inwoners op met ernstige slaapproblemen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

De organisaties, waaronder Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, wijzen er ook op dat de Hoge Gezondheidsraad onlangs heeft opgeroepen om nachtvluchten uit te faseren, een primeur. Bovendien stellen de organisaties dat een studie van Transport & Mobility Leuven aantoont dat het verbieden van nachtvluchten nauwelijks jobs kost en zelfs kan leiden tot meer kwalitatieve jobs.

Volgens hen is in het milieueffectrapport onvoldoende onderzoek gedaan naar slaapverstoring en zijn in de vergunning onvoldoende maatregelen opgenomen om de slaap te beschermen. De organisaties stellen dat dit een juridische reden is om de vergunning nietig te verklaren.

Daarnaast stellen de organisaties ook aan de kaak dat de nieuwe vergunning de ongebreidelde groei van luchtvracht en het aantal passagiers niet verhindert, waardoor de impact op het klimaat onvermijdelijk zal toenemen.

Bovendien zal de stikstofuitstoot van vliegtuigen er volgens de organisaties voor zorgen dat de natuur nog meer te lijden heeft. Daar staat volgens hen weinig tegenover, wat in strijd is met de Europese en Vlaamse natuurwetgeving.

Tot slot klagen de organisaties ook dat het milieueffectrapport alleen uitgaat van een maximaal groeiscenario en geen alternatieven onderzoekt, hoewel dit wettelijk verplicht is.

In de voetsporen van Schiphol

Brussels Airport Company zal geen nietigverklaring van de milieuvergunning zelf vragen. Wel tekent ze beroep aan tegen een maatregel met betrekking tot de diabolotoeslag die treinreizigers op de luchthaven moeten betalen. In de milieuvergunning staat dat "een heffing zal worden opgelegd aan Brussels Airport Company, met een jaarlijkse betaling van 10 miljoen euro aan Infrabel, volledig te gebruiken om de diabolotoeslag voor treinreizigers te verminderen. Op die manier zal het reizen met de trein meer aangemoedigd worden."

Maar de toeslag kwam er op basis van een partnerschap tussen de federale overheid en een private speler, "en het is dus niet aan de luchthaven om de diabolospoorinfrastructuur te financieren." De luchthavenexploitant zei wel te wachten op de Europese Balanced Approach-studie. "Eerst moeten de conclusies bekend zijn voor er bijkomende exploitatiebeperkingen kunnen worden opgelegd", besluit de luchthaven.

Brussels Airlines en Brussels Airport volgen het voorbeeld van Nederland. Daar zag het demissionaire kabinet zich in november genoodzaakt een krimpplan voor Schiphol tijdelijk op te schorten na juridische bezwaren. Zo had Europees vervoerscommissaris Adina Vălean haar zorgen geuit over de eerste stap in het krimpplan.

Het zou in strijd zijn met de Europese wetgeving omdat de luchtvaartsector vooraf niet voldoende was geraadpleegd. Dit betekende dat de vereiste evenwichtige aanpak niet was gevolgd.

Recordjaar in omzet

Financieel doet de luchthavenexploitant het verder goed: vorig jaar realiseerde het een omzet van 705 miljoen euro, 28% meer dan in 2022 en een record. Dit is te danken aan de gestegen passagiersaantallen (+17% ten opzichte van 2022 tot 22,2 miljoen), de indexering van de luchthavengelden die aan de uitbater worden betaald en meer inkomsten uit de verhuur van gebouwen, aldus Brussels Airport Company.

Hoewel de omzet een recordhoogte bereikte, zijn de winstcijfers nog niet op het niveau van 2019, voordat de pandemie van het coronavirus uitbrak. Dat jaar realiseerde het bedrijf een operationele winst van 200 miljoen euro en een nettowinst van 76 miljoen euro.

De passagiersaantallen zijn ook nog niet op het niveau van voor de corona. In 2019 had de luchthaven een recordaantal van 26,4 miljoen passagiers ontvangen. De luchthaven verwacht dat aantal in 2025 weer te benaderen. Dit jaar zullen de passagiersaantallen 90% van 2019 bedragen, wat neerkomt op 24 miljoen.

Vrachtvervoer bereikte 700.000 ton in 2023, een tweede opeenvolgende daling na het recordjaar 2021 toen vrachtvervoer profiteerde van het vervoer van vaccins tegen het coronavirus en de hausse in e-commerce tijdens lockdowns.

Ondanks de verbeterde resultaten zullen aandeelhouders voor het vijfde jaar opnieuw geen dividend ontvangen. Dit is om "de financiële kracht van het bedrijf te consolideren en toekomstige investeringen te financieren". De federale overheid heeft een belang van 25% in de luchthavenexploitant, de rest is in handen van privéfondsen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk