Renault/VW-deal voor kleine, betaalbare EV staat op losse schroeven

Volgens insiderinformatie hebben VW en Renault hun gesprekken over een mogelijke samenwerking voor kleine elektrische auto's gestaakt. Ongeveer een maand geleden waren er al aanwijzingen dat de onderhandelingen over de gezamenlijke ontwikkeling van EV's met richtprijzen van minder dan 20.000 euro stagneerden.

Maandenlang gingen er geruchten dat de Frans-Duitse samenwerking op het gebied van kleine auto's zou kunnen slagen: Renault had kort na de aankondiging van de Twingo Electric al duidelijk gemaakt dat het op zoek was naar een partner.

Volgens persbureau Reuters is de deal die de afgelopen maanden naar voren werd geschoven door de mand gevallen. Het was uiteindelijk niet mogelijk om een gezamenlijke oplossing te vinden; het persbureau citeerde een ingewijde. Volgens een tweede bron waren de onderhandelingen al vergevorderd. Uiteindelijk trok VW zich echter terug en wilde het voertuig zelfstandig ontwikkelen.

Volgens mediaberichten in april was het project al "uitonderhandeld". VW zou een architectuur van het Franse bedrijf gebruiken (er werd gesproken over een goedkopere versie van de AmpR Small) en zelf bijdragen aan de elektrische aandrijving.

De elektrische auto zou worden gebouwd door Renault, mogelijk in Novo Mesto, Slovenië, waar de huidige Twingo van de band komt. Terwijl Volkswagen zich nog steeds afzijdig hield, liet Renault CEO Luca de Meo onlangs doorschemeren dat een overeenkomst met het bedrijf uit Wolfsburg nabij was.

Er waren echter ook al aanwijzingen dat de samenwerking zou kunnen mislukken. Insiders meldden dat met name VW moeite had met het idee van een deal, vooral de ondernemingsraad van Wolfsburg.

Productie zorgen

Daniela Cavallo, voorzitster van de VW Ondernemingsraad, had haar goedkeuring nog niet gegeven. Naar verluidt heeft ze fundamentele bedenkingen bij de alliantie, waarschijnlijk vooral bij het plan van Renault om de elektrische auto te bouwen.

Volkswagen heeft namelijk verschillende onderbenutte fabrieken in Europa, zoals de MEB-fabriek in Zwickau. Audi is nog op zoek naar een opvolger voor de fabriek in Brussel als de productie van de volgende generatie van de Q8 e-tron zoals gepland naar Mexico verhuist.

Met andere woorden, de VW-werknemers maken zich zorgen over het feit dat ze een potentieel groot project in het licht van deze situatie elders laten produceren.

Ernstige vertraging voor ID.1?

Het valt dus nog te bezien wat er gaat gebeuren met het model dat mogelijk ID.1 gaat heten. Bij gebrek aan een geschikt platform, aangezien de huidige versie van de MEB te duur is en niet geschikt voor kleine auto's, zal de ID.1 waarschijnlijk niet voor 2029 klaar zijn als soloproject.

VW zou een technische samenwerking kunnen overwegen met de recente Chinese partner XPeng om de auto verder te ontwikkelen. Samen met Renault op hun platform met VW-aandrijving zou het belangrijke model van 20.000 euro waarschijnlijk in 2027 kunnen worden aangeboden.

Luca de Meo herbevestigd als CEO Renault Groep

Ondertussen heeft het bestuur van Renault Luca de Meo unaniem herbevestigd voor nog eens vier jaar (tot 2028). Toch was er onenigheid over zijn beloning; meer dan een kwart van de aandeelhouders stemde tegen een loonsverhoging voor de Meo.

Sinds hij in 2020 bij Renault kwam, is er veel gebeurd bij Renault en veel dingen zijn door de nieuwe CEO geïnitieerd. Naast het herschikken van de Alliantie en het zoeken naar samenwerkingen met andere partners (zie hierboven), koos de Meo ook voor lagere verkoopvolumes maar hogere inkomsten.

Volgens het bestuur van Renault was het noodzakelijk om de beloning van de CEO aantrekkelijk te houden in vergelijking met verschillende andere autobedrijven en aanverwante sectoren (zoals Michelin of Siemens). Zeer recentelijk is dezelfde discussie gevoerd over het salaris van Stellantis-baas Carlos Tavares.

Vergeleken met de €36,5 miljoen van de laatstgenoemde is de 5,5 miljoen per jaar, plus zo'n €5 miljoen aan bonussen, relatief gezien nog steeds vrij bescheiden.

Jean-Dominique Senard, voorzitter van de raad van bestuur van Renault Groep, heeft Luca de Meo (rechts) bevestigd als CEO van de groep voor de komende vier jaar /Renault

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk