'Nederland terug naar 130 km/u doet effect half miljoen EV's teniet'

Nederland gaat de maximumsnelheid op snelwegen overdag terugbrengen van 100 naar 130 km/uur, zo heeft de nieuwe regeringscoalitie met de PVV van Geert Wilders, NSC, BBB en de VVD van ex-premier Mark Rutte gezworen. Maar daarmee wordt de winst in emissiereductie van een half miljoen EV's die de afgelopen vijf jaar zijn geïntroduceerd in één klap tenietgedaan, zeggen TNO-experts.

Mark Rutte noemde het een 'waardeloze maatregel' toen hij de nieuwe limiet begin 2020 schoorvoetend invoerde en beloofde deze zo snel mogelijk ongedaan te maken. Maar dit zal een negatief effect hebben van 17% meer CO2-uitstoot en 36% meer stikstof, vertelden experts aan dagblad Trouw.

Bouwstop

Die krant was met De Groene Amsterdammer opmerkelijk genoeg een van de eersten die al in november 2020 vraagtekens zette bij de efficiëntie van die maatregel. Zij schreven dat één kalkoenboer met 24.000 dieren in één jaar meer stikstofuitstoot produceert dan de snelheidsbeperkende maatregel in heel Nederland bespaart. De 'storm' rond de 'twijfelachtige maatregel' is nooit gaan liggen.

Het kabinet Rutte III zei dat de maatregel onmisbaar was om de bouwsector van het land te 'ontsluiten'. In mei 20219 werden 18.000 bouwprojecten stopgezet nadat de Raad van State had besloten dat de stikstofnormen (NOx) van de overheid in strijd waren met Europese wetgeving voor de bescherming van kwetsbare natuur. Europese wetgeving ter bescherming van kwetsbare natuur.

De uitspraak zorgde ervoor dat projecten zoals de aanleg van wegen, de bouw van huizen, fabrieken of nieuwe stallen in de buurt van deze gebieden onmiddellijk werden stopgezet, omdat ze eerst moesten bewijzen hoe ze de stikstofuitstoot die ze veroorzaakten zouden compenseren. Sindsdien zijn zo'n 18.000 projecten opgeschort en wachten ze op een vergunning totdat nieuwe overheidsmaatregelen de weg vrijmaken.

36% meer NOx

Onderzoekers van het Nederlandse technologie-instituut TNO hebben nu berekend dat auto's 36% meer NOx uitstoten op snelwegen met 130 km/uur dan op wegen met een snelheidslimiet van 100 km/uur. Norbert Ligterink, hoofdonderzoeker verkeersemissies bij TNO, schat het totaal op twee kiloton extra door het omkeren van de snelheidslimietmaatregel.

Dat is niet gigantisch vergeleken met de totale stikstofuitstoot van Nederland, waar de landbouw (met ammoniak) verantwoordelijk is voor de helft van het totaal en het verkeer voor 20 tot 30%. Maar Ligterink waarschuwt dat Nederland de stikstofuitstoot nog steeds moet verminderen om een bouwstop te voorkomen. Er is geen ruimte voor toename.

"Het lijkt weinig, maar elke kilometer snelweg waar 130 km/uur is toegestaan in plaats van 100 km/uur staat jaarlijks gelijk aan de stikstofuitstoot van het bouwen van honderd nieuwe huizen," voegt hij eraan toe. Hij veronderstelt dat het de druk op boeren, die al lijden onder de strenge normen, zal verhogen.

Het equivalent van een half miljoen ICE-auto's

Als we kijken naar de CO2-uitstoot, zal een terugkeer naar 130 km/uur 17% meer of zo'n 240 kiloton toevoegen. Die 240 kiloton is bijna niets vergeleken met de totale CO2-uitstoot van vandaag, slechts 0,15%. Maar 240 kiloton is het volume dat een half miljoen (ICE) personenauto's jaarlijks uitstoten.

"Elk jaar worden er zo'n 100.000 nieuwe EV's geregistreerd in Nederland," zegt Ligterink. "Door de snelheidslimiet van 130 km/uur weer in te voeren, ga je eigenlijk vijf jaar terug in de tijd." Hij waarschuwt dat de CO2-emissiereductie die de afgelopen vijf jaar is bereikt door elektrische auto's te subsidiëren met belastinggeld in één klap teniet wordt gedaan.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk