Euro 2024: teams kunnen uitstoot met 60% verminderen als ze vliegen vermijden

Het Europees kampioenschap voetbal komt eraan, maar of het voetbaltoernooi ook 'Wunderbar' zal zijn vanuit ecologisch oogpunt valt nog te bezien.

Hoewel Euro 2024 zichzelf afficheert als 'het groenste ooit', zouden voetbalteams ook het goede voorbeeld kunnen geven door bijvoorbeeld duurzamer te reizen en waar mogelijk het vliegtuig te mijden.

Groenste kampioenschap ooit

Euro 2024 voor mannen vindt dit jaar plaats in Duitsland van 14 juni tot 14 juli in tien steden. Voor deze editie wil de Union of European Football Associations (EUFA) haar ecologische voetafdruk verkleinen door de mobiliteit van zowel supporters als deelnemende nationale teams aan te pakken. Het grootste deel van de uitstoot van het toernooi, 80%, is afkomstig van transport.

De UEFA en gastland Duitsland hebben daarom veel moeite gedaan om de transportemissies rond het toernooi te verminderen. Ze moedigen supporters bijvoorbeeld aan om met de trein naar en binnen Duitsland te reizen, waardoor dit het groenste kampioenschap ooit wordt.

De Duitse nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn biedt houders van een wedstrijdkaartje bijvoorbeeld goedkope nationale retourtickets en een gesubsidieerde InterRail pas voor houders van een wedstrijdkaartje die van buiten Duitsland komen.

Alleen Duitsland en Zwitserland vliegen niet

Tot nu toe geven de nationale teams echter niet het goede voorbeeld. Als deelnemende teams ervoor zouden kiezen om niet het vliegtuig te nemen voor reizen die redelijkerwijs per trein of bus kunnen worden gemaakt, zouden ze hun reisuitstoot met bijna 60% kunnen verminderen, volgens een nieuwe analyse van Travel Smart en de NGO Transport & Environment (T&E).

Duitsland en Zwitserland zijn de enige nationale teams die hebben toegezegd niet te vliegen tijdens de groepsfase. Daarmee bespaart Duitsland tot 98% CO2.

Tijdens de competitie die een maand duurt, zullen topvoetballers als Kevin De Bruyne en Kylian Mbappe alleen al door hun transportuitstoot zeven tot negen keer meer vervuilen dan wat de gemiddelde persoon in een hele maand uitstoot.

Meer vliegen

T&E stelt ook dat de inspanningen van de UEFA onsamenhangend zijn in het licht van het feit dat het voetbalseizoen 2024-25 de grootste uitbreiding van Europese wedstrijden tot nu toe zal kennen. Het belangrijkste toernooi van Europa, de Champions League, gaat van 125 naar 189 wedstrijden. Dit betekent aanzienlijk meer vliegen, dus ook meer CO2-uitstoot.

De Rode Duivels van België nemen op 12 juni het vliegtuig naar Stuttgart, 517 km van Brussel. Een redelijke vlucht in goede omstandigheden duurt ongeveer 2u45, de goede helft van de tijd in vergelijking met reizen per trein of bus. In de eerste wedstrijd gaan ze dan naar Frankfurt voor een clash met Slowakije op 17 juni.

Brussels Airlines verlengde in 2021 haar partnership met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en werd daarmee 'de officiële luchtvaartmaatschappij' van zowel de Rode Duivels als de Red Flames.

Zware regen

Het zuiden van Duitsland is sinds vrijdag getroffen door zware regenval. In Beieren heeft het water een niveau bereikt dat normaal maar eens in de honderd jaar voorkomt. Het regenachtige weer blijft het treinverkeer in het land verstoren. Onder andere het langeafstandstreinverkeer tussen Stuttgart en München is onderbroken. De kans op zulke extreme regenval is toegenomen door de klimaatverandering.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk