Proxima gaat concurreren met hogesnelheidstreinen van SNCF in Frankrijk

De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF krijgt er een concurrent bij. Het nieuwe bedrijf Proxima wordt gesteund door een investeringsfonds en is van plan om tegen het einde van het decennium 12 hogesnelheidstreinen aan te schaffen om Parijs te verbinden met Angers, Rennes, Nantes en Bordeaux.

Rachel Picard, medeoprichter en chief executive van Proxima, is een bekende in de spoorwegwereld. Tot begin 2020 was ze TGV-baas bij SNCF. Proxima wordt de eerste onafhankelijke hogesnelheidstreinoperator in Frankrijk als de lancering doorgaat.

10 miljoen nieuwe zitplaatsen

Proxima wil 10 miljoen nieuwe zitplaatsen aanbieden op de Atlantische as. Het is van plan om 12 hogesnelheidstreinen van de nieuwste generatie van Avelia Horizon te gebruiken, hetzelfde model als de TGV M die de SNCF in de tweede helft van 2025 in gebruik gaat nemen.

Deze dubbeldekstreinen van de nieuwste generatie, gebouwd door Alstom, bieden meer zitplaatsen dan de huidige TGV's: 720 passagiers voor de TGV M, tegenover 560.

Voor het onderhoud van de treinstellen heeft Proxima een overeenkomst getekend met Lisea, de concessiehouder van de hogesnelheidslijn tussen Tours en Bordeaux (Vinci Groep), om gebruik te maken van haar onderhoudscentrum dat momenteel in aanbouw is in Marcheprime, vlakbij Bordeaux.

Nieuwe projecten komen moeizaam van de grond

De aankondiging van Proxima komt nadat verschillende onafhankelijke bedrijven onlangs hun pogingen hebben gestaakt. Midnight Trains, dat nachttreinen wilde herlanceren, gaf het op nadat de tweede fondsenwervingsronde mislukte. De Railcoop coöperatie, die als hoofddoel had om de directe lijn Bordeaux-Lyon te heropenen, werd eind april geliquideerd.

Andere startende spoorwegbedrijven willen snel van start gaan, zoals Kevin Speed, dat zich heeft verbonden tot de aankoop van 20 treinen van Alstom om tegen 2028 verbindingen te openen tussen Parijs en Lille, Lyon en Straatsburg.

Le Train, opgericht in 2020, wil in 2026 regionale hogesnelheidsdiensten starten in het westen van Frankrijk en heeft 10 treinen besteld bij de Spaanse fabrikant Talgo.

€1 miljard steun van Antin Infrastructure Partner

Proxima wijst op twee fenomenen om de lancering van het project te rechtvaardigen: de opkomst van een ecologisch bewustzijn onder reizigers, waardoor ze de trein verkiezen boven het vliegtuig, en de ontwikkeling van telewerken sinds de Covid-19 pandemie, waardoor werknemers steeds verder van hun werk wonen.

Proxima heeft de steun gekregen van een investeringsfonds, Antin Infrastructure Partner, een van de wereldleiders in infrastructuurinvesteringen, om het project uit te voeren. Door hun investering van een miljard euro is Antin de belangrijkste aandeelhouder van Proxima geworden.

Rachel Picard zal Proxima samen met haar zakenpartner Timothy Jackson leiden. Hij leidde de RATP-activiteiten in Groot-Brittannië en Ierland, maar richtte ook Alpha Trains op, een verhuurbedrijf van rollend materieel.

De eerste dynamische tests met de Proxima-treinen zullen normaal gezien begin 2027 plaatsvinden.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk