Traxio: 'EV-registraties stijgen ook op tweedehandsmarkt'

Sectorfederatie Traxio heeft zopas de cijfers van de tweedehandsmarkt in mei bekendgemaakt. Vorige maand werden er 5,9% meer tweedehandsauto's geregistreerd, 60.284 in totaal, tegenover 38.907 nieuwe. Opvallend: in beide gevallen nam de registratie van EV's een hoge vlucht.

Filip Rylant, woordvoerder van Traxio: "Ook in mei zagen we een stijgende trend voor tweedehandswagens. Dit komt door het grote aantal recente tweedehandswagens op de markt, waardoor klanten meer keuze hebben. Dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto gestabiliseerd is, is ook een positief teken."

Het marktaandeel van EV's stijgt

Het marktaandeel van EV's (nieuw en tweedehands) steeg aanzienlijk in de eerste vijf maanden van 2024, van 17,6% naar 25,9%. Deze groei is grotendeels te danken aan individuele kopers die 96,5% meer nieuwe elektrische auto's kochten in vergelijking met 2023.

Zoals verwacht was de grootste groei van inschrijvingen van nieuwe auto's in Vlaanderen (+132,5%) vanwege de premie van € 5000 die werd ingesteld voor mensen die een nieuwe EV kopen met een prijskaartje onder € 40.000. In Brussel werden 60,4% meer EV's verkocht en Wallonië blijft achter met slechts 9,8% stijging. In Brussel werden 60,4% meer EV's verkocht en Wallonië blijft achter met slechts een stijging van 9,8%.

Wanneer we kijken naar de tweedehandsmarkt voor EV's, die meestal gedomineerd wordt door individuele kopers, zien we dat deze zelfs nog meer groeide, met 144,3%. Ook hier domineert Vlaanderen de markt, met een groei van 181,7% en een marktaandeel van 76,0%. In Brussel steeg het aantal inschrijvingen van tweedehands EV's met 118,2%, maar het marktaandeel viel terug tot 4,1%. Tot slot werden er 64,9% meer tweedehands EV's geregistreerd in Wallonië, wat resulteerde in een marktaandeel van 19,9%.

Welke merken?

Zoals gewoonlijk domineerden Volkswagen en BMW de tweedehandsmarkt. Mercedes kwam op de derde plaats, gevolgd door Opel en Peugeot. De ranglijst is vergelijkbaar voor de eerste vijf maanden.

De populairste modellen zijn de Volkswagen Golf, nummer één, gevolgd door zijn kleinere broertje, de Polo, en de Opel Corsa, nummer drie. De vierde en vijfde plaats zijn voor BMW, met respectievelijk de 3-serie en de 1-serie.

Per brandstoftype

55,1% van alle tweedehandswagens geregistreerd in de eerste vijf maanden rijden nog steeds op benzine; diesel verliest terrein en klokt af op 31,8%. 13% van de geregistreerde tweedehandswagens zijn al geëlektrificeerd, waarvan bijna 10% plug-in hybrides en ongeveer 3% volledig elektrisch.

Auto's worden weer jonger

In 2024 zien we een toename in het aanbod van recente tweedehandswagens op de markt, waardoor het totale Belgische wagenpark jonger wordt. 35% van de ingeschreven tweedehandswagens zijn minder dan 5 jaar oud.

De tweedehandsmarkt blijft bij uitstek een markt voor individuele kopers, met een marktaandeel van 88%, maar kleine en jonge bedrijven zijn begonnen met het registreren van een toenemend aantal tweedehands bedrijfswagens, wat resulteert in een marktaandeel van 11%.

Vlaanderen vertegenwoordigt 55% van de markt voor tweedehands auto's, Wallonië 37% en Brussel behoudt zijn marktaandeel van 8%.

 

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk