Elon Musk krijgt zijn zin: 56 miljard dollar en verhuizing naar Texas

Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla stemde donderdag in Austin (Texas) om het loonpakket voor 2018 van CEO Elon Musk ter waarde van $ 56 miljard in aandelen te bekrachtigen, nadat een rechter in Delaware dat in januari had herroepen. De aandeelhouders stemden ook in met de verplaatsing van de vestigingsplaats van Tesla van Delaware naar Texas, waar de grootste Amerikaanse fabriek van de automaker staat. Een zet die werd geïnitieerd als antwoord op dat vonnis.

"Verdomme, ik hou van jullie," zei Elon Musk toen hij glimlachend het podium betrad. "Tesla is beter met Elon. Tesla is Elon," zei Ron Baron, hoofd van Baron Funds, dat ongeveer 3 miljard dollar heeft geïnvesteerd in Tesla-aandelen. "Elon heeft zijn beloningscontract nageleefd. Elon heeft zijn salaris verdiend."

Voorkomen dat Musk vertrekt

De aandeelhouders wilden voorkomen dat Elon Musk zich terugtrekt uit Tesla om zich te concentreren op zijn andere bedrijven, zoals Space X, xAI, Starlink of Neuralink. Musk pleitte in een video met behulp van zijn humanoïde robot Optimus om 'ja' te stemmen. "Uw stem is cruciaal voor de toekomstige groei en het succes van Tesla en voor de waarde van uw investering," zei hij.

Enkele grote aandeelhouders hadden aangekondigd dat ze tegen de gigantische bonus zouden stemmen. Onder andere het CalSTRS pensioenfonds voor Californische ambtenaren en het Noorse NBIM staatsinvesteringsfonds vinden de beloning buitensporig en zijn kritisch over Musks toezicht op de raad van bestuur. In die raad zitten Musks broer Kimbal en James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De rechter in Delaware, Kathaleen McCormick, oordeelde in het voordeel van de kleine aandeelhouder die de klacht had ingediend. Hij zei dat de bestuursleden van Tesla niet onafhankelijk van hem waren, niet met hem onderhandelden en de aandeelhouders geen volledig beeld gaven voordat ze hen vroegen om te stemmen over zijn bonusplan. De stemmen van de aandeelhouders kunnen het vonnis van de rechter in Delaware niet ongedaan maken, maar zullen Elon Musk wel meer munitie geven om het aan te vechten in hoger beroep.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk