EU-autofabrikanten het minst blij met belastingmuur tegen Chinese EV-import (update)

De EU-Commissie onthulde woensdag het tarief van de "voorgenomen" extra belastingen op geïmporteerde Chinese EV's, variërend van 17,4 tot 38,1% bovenop de bestaande 10% invoerrechten op alle auto's van vandaag. China beschuldigt de EU ondertussen van protectionisme en waarschuwt "niet de verkeerde kant op te gaan". Het dreigt een zaak aan te spannen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Bedoeld om de Europese auto-industrie te beschermen tegen 'oneerlijke concurrentie', zijn de meesten van hen het minst gelukkig en landen als Duitsland, Zweden en Hongarije hebben al aangekondigd dat ze zullen proberen om de voorgenomen belastingmuur tegen te houden voordat het uiteindelijk Europese wetgeving wordt in november van dit jaar.

Oneerlijke subsidiëring

Zonder nu al inzicht te geven in de feitelijke resultaten van het lopende onderzoek, zegt de EU-Commissie dat zij "voorlopig heeft geconcludeerd dat de waardeketen voor batterij-elektrische voertuigen (BEV) in China profiteert van oneerlijke subsidiëring, waardoor BEV-producenten in de EU economische schade dreigen te lijden. In het onderzoek is ook gekeken naar de waarschijnlijke gevolgen en het effect van de maatregelen op importeurs, gebruikers en consumenten van BEV's in de EU."

De Commissie zegt dat ze in het Publicatieblad een verordening zal publiceren waarin de voorlopige bevindingen die tot dit niveau van rechten hebben geleid in detail worden uitgelegd. De meeste daarvan zouden betrekking hebben op belastingvoordelen en leningen tegen lage rente die Chinese autofabrikanten van hun regering kunnen krijgen.

Tussen 17,4 en 38,1%

"In deze context heeft de Commissie het niveau van de voorlopige compenserende rechten die zij zou instellen op de invoer van batterij-elektrische voertuigen ('BEV's') uit China vooraf bekendgemaakt," luidt het officiële persbericht.

"Mochten de besprekingen met de Chinese autoriteiten niet tot een doeltreffende oplossing leiden, dan zouden deze voorlopige compenserende rechten vanaf 4 juli worden ingesteld door middel van een zekerheid (in de vorm die door de douane in elke lidstaat moet worden vastgesteld). Zij zouden pas worden geïnd als en wanneer definitieve rechten worden ingesteld."

Slechts drie merken bemonsterd

De invoerrechten zullen verschillen afhankelijk van de mate van subsidiëring, maar de Commissie noemt slechts drie Chinese fabrikanten die al in de steekproef zijn opgenomen. Voor BYD, dat volledig in particuliere handen is en voornamelijk batterijen produceert, maar momenteel met Tesla concurreert om de grootste EV-fabrikant ter wereld te worden, zou dat een extra heffing van 17,4% zijn.

SAIC, een van de vier grootste Chinese autofabrikanten in staatsbezit, is in Europa bekender om het elektrische merk MG dat het exporteert. Het zou het hoogste extra tarief van 38,1% betalen, voor een totaal van bijna 50%. Dat tarief zal worden opgelegd aan alle Chinese autofabrikanten die niet willen meewerken aan het EU-onderzoek. Degenen die meer openheid tonen, betalen 21% extra.

Na een onderbouwd verzoek kan één BEV-producent in China - Tesla - in de definitieve fase een individueel berekend recht krijgen", voegt de Commissie eraan toe. De Commissie verwijst naar de gigafabriek van de Amerikaanse EV-maker in Shanghai, waar ook de Model Y en Model 3 voor de export worden gebouwd. Tesla beweert niet dezelfde voordelen van de Chinese overheid te krijgen als de lokale industrie.

Ook Chinese auto's uit de EU

Zhejiang Geely Holding is particulier eigendom en het moederbedrijf van de Europese autofabrikanten Volvo, Polestar en Lotus. Voor hen zou de extra belasting 20% bedragen. Afgezien van Polestars bouwt het bedrijf de Volvo EX30 exclusief in China voor wereldwijde export en begint het in 2026 met de bouw in Gent (België).

Het is een vergelijkbaar verhaal voor de Volvo EX90, die in de VS wordt gebouwd en ook in China in productie zal gaan. Geely bouwt ook de elektrische Smart #1 en #3 in een 50/50 joint venture met Mercedes. BMW is echter ook sterk betrokken bij de in China gebouwde iX3 elektrische SUV's en mini's.

Belangrijkste winstcentrum

Met Volkswagen voorop hebben de drie grote Duitse autofabrikanten enorme belangen (en partnerschappen) in China, waar tegenwoordig meer dan 50% van alle nieuwe auto's wordt verkocht. Ze vrezen tegenmaatregelen van de Chinese regering, die de EU officieel beschuldigt van protectionisme. Deze zouden ook Europese luxeauto's met een hoge marge en verbrandingsmotoren kunnen treffen, een belangrijk winstcentrum voor deze bedrijven.

BMW CEO Oliver Zipse waarschuwde al dat de plannen van de EU de auto-industrie in de EU eerder zouden schaden dan beschermen. "Protectionisme dreigt een spiraal te starten: Tarieven leiden tot nieuwe tarieven, tot isolatie in plaats van samenwerking", zei hij in een verklaring.

Pleidooi voor lagere importheffingen

"Vanuit het oogpunt van BMW Group dragen protectionistische maatregelen, zoals de invoering van invoerrechten, niet bij aan een succesvolle concurrentie op de internationale markten," voegde Zipse eraan toe. Zijn collega bij Mercedes, Ola Kallenius, zei: "We hebben geen behoefte aan toenemende handelsbelemmeringen. We moeten werken aan het afbreken van handelsbelemmeringen in de geest van de Wereldhandelsorganisatie."

Die pleitte eerder zelfs voor een verlaging van het tarief op alle geïmporteerde auto's. "Ik ben een tegendraadse," zei hij in een interview met The Financial Times. "Ik denk dat we het tegenovergestelde moeten doen: onze tarieven verlagen. Dat is de markteconomie. Laat concurrentie spelen. Als we geloven dat protectionisme ons succes op de lange termijn oplevert, dan denk ik dat de geschiedenis ons vertelt dat dat niet het geval is," voegde hij eraan toe. En hij weet waar hij het over heeft, want de wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz is voor een derde afhankelijk van de Chinese markt.

De lobby voor hogere importtarieven om de toestroom van goedkope Chinese EV's te stoppen wordt binnen de EU vooral gedreven door Frankrijk en Spanje om hun auto-industrie te beschermen. Maar zelfs hun leiders in de auto-industrie, zoals Carlos Tavares van Stellantis (met onder andere Peugeot, Citroën, Fiat en Jeep) en Renault-baas Luca di Meo zijn niet blij met die demarche.

Afspraken maken met de Chinezen

De Meo uitte twee maanden geleden nog zijn twijfels. "Ik ben eerlijk gezegd van mening dat we niet tegen de Chinezen hoeven te vechten; we kunnen ook deals met ze sluiten," stelde hij. "We hebben het al gedaan met Geely en Envision, en we moeten nadenken over hoe China ons kan helpen om Europa sneller koolstofvrij te maken. En wat de kosten betreft, met onze nieuwe R5 Electric, zijn we ze de baas en kunnen we concurrerend zijn, ook met de Chinezen."

Tavares zei eerder dit jaar dat het Chinese offensief misschien wel het grootste risico is waar bedrijven als Stellantis op dit moment mee te maken hebben, maar dat de oplossing is "om heel hard te werken om ervoor te zorgen dat we onze consumenten een beter aanbod doen dan de Chinezen".

Eerst toegang tot batterijmaterialen

"De eerste stap is het bereiken van kostenconcurrentievermogen door het duurste onderdeel van een elektrische auto, de batterij, in Europa te produceren en EV's betaalbaar te maken voor kopers in de massamarkt," voegde hij eraan toe. En dat lijkt ook de kern te zijn van de 'officiële' reactie van ACEA, de Europese vereniging van autofabrikanten.

"ACEA heeft consequent bevestigd dat vrije en eerlijke handel essentieel is voor het creëren van een wereldwijd concurrerende Europese auto-industrie, terwijl gezonde concurrentie innovatie en keuze voor consumenten stimuleert", zegt CEO Sigrid De Vries in een verklaring.

Robuuste industriële strategie

"Wat de Europese automobielsector bovenal nodig heeft om wereldwijd concurrerend te zijn, is een robuuste industriële strategie voor elektromobiliteit," zei ze. "Dit betekent zorgen voor toegang tot kritieke materialen en betaalbare energie, een coherent regelgevend kader, voldoende infrastructuur voor opladen en waterstofvulling, marktstimulansen en nog veel meer."

Het lijkt er dus op dat het laatste woord nog niet is gezegd in deze complexe kwestie. Hoe dan ook, de EU Commissie zegt dat ze de deur open laat voor de Chinese regering om te onderhandelen om een handelsoorlog te voorkomen, en het is aan de lidstaten om voor november 2024 over het definitieve voorstel te stemmen. Om deze hogere belastingen voor ongeveer vijf jaar wettelijk vast te leggen, moet een eenvoudige meerderheid van de 27 lidstaten vóór stemmen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk