SNCF belooft 15% extra goedkopere zitplaatsen op TGV in Frankrijk

De SNCF zal het aanbod van zitplaatsen op de TGV of HST de komende tien jaar met 15% verhogen in Frankrijk en met 10% internationaal. Dankzij een toename van de goedkope treinen van Ouigo is de uitbreiding van dat aanbod mogelijk.

De SNCF in Frankrijk staat onder grote druk omdat verschillende bedrijven in de toekomst regionale hogesnelheidsdiensten zullen lanceren vanwege de openstelling van de markt in de Franse spoorwegen.

Van 38 tot 50 treinen

In Frankrijk zal het aandeel van deze goedkope dienst worden uitgebreid van 38 naar 50 treinen die ongeveer 75 stations bedienen, tegenover 60 nu. Tegelijkertijd komen er enkele nieuwe bestemmingen bij, zoals Hendaye, om Baskenland te bedienen, en wordt het aanbod van bepaalde dienstlijnen versterkt, bijvoorbeeld tussen Parijs en Rennes en Parijs en Bordeaux.

Als gevolg hiervan hoopt de SNCF dat in 2030 30% van haar TGV-inkomsten gegenereerd zullen worden door goedkope Ouigo-treinen, vergeleken met 20% nu.

In een Ouigo-trein, herkenbaar aan de felroze en blauwe kleuren, betaalt 50% van de klanten maximaal 25 euro voor zijn kaartje. Er zijn ook zo'n 20 zitplaatsen meer per treinstel in vergelijking met de TGV Inoui, het duurdere aanbod met optimaal comfort en catering aan boord dat het klassieke TGV-aanbod verving.

Ouigo-treinen zijn bijvoorbeeld ook nooit nieuw en leggen gemiddeld 40% meer kilometers af dan Inoui-treinen. Dit zijn oude Inoui-treinen die halverwege hun leven een grondige renovatie hebben ondergaan, waardoor ze weer gebruikt kunnen worden als goedkope railtreinen.

Volledige renovatie

In het algemeen zullen de Ouigo-treinen ook een complete renovatie ondergaan. De stoelen worden volledig vernieuwd, er komen individuele stopcontacten in elke stoel en tot 16 fietshaken in elke trein.

Ook nieuw is dat er twee wagons speciaal voor ontspanning zullen zijn, zodat reizigers even de benen kunnen strekken of kinderen er spelletjes kunnen spelen.

Vorig jaar reisden 3 miljoen klanten in Frankrijk met een klassieke Ouigo-trein. In Spanje slaagde de SNCF erin een marktaandeel van 20% te veroveren dankzij het voordelige Ouigo-aanbod, dat de prijzen verlaagde in vergelijking met de tarieven van de Spaanse nationale maatschappij Renfe.

Volgens de Spaanse minister van Transport, Oscar Puente, verkoopt de SNCF met verlies om haar marktaandeel in Spanje te vergroten ten koste van Renfe. De Spaanse regering bestudeert de mogelijkheid om Ouigo aan te klagen bij de Nationale Commissie voor Markten en Mededinging.

Alain Krakovitch, president van Ouigo España, weerlegt die bewering. Volgens hem is het Ouigo-model in Spanje gebaseerd op het volume dat mogelijk is dankzij de duplex-treinen met 509 zitplaatsen (1.018 in meervoudige eenheden), waardoor schaalvoordelen mogelijk zijn en de prijzen laag blijven.

Uitbreiding van het aanbod in Italië

Om haar aanbod uit te breiden, heeft de SNCF 115 HST's van de nieuwe generatie besteld, de TGV M, goed voor een investering van 4 miljard euro. Fabrikant Alstom zal deze in de tweede helft van 2025 leveren en dus worden ingezet op de TGV Inoui-lijn. Honderd zijn bestemd voor Frankrijk en 15 voor Italië, waar het overheidsbedrijf vanaf 2026 interne hogesnelheidsverbindingen wil gaan aanbieden.

Via haar dochtermaatschappij voor passagiersvervoer SNCF Voyageurs is de maatschappij van plan om negen dagelijkse retourreizen te introduceren tussen Turijn, Milaan, Rome en Napels en vier tussen Turijn en Venetië. Dit zal ook de steden Brescia, Verona, Padua, Bologna en Florence omvatten.

De SNCF zal geleidelijk het Italiaanse spoorwegaanbod introduceren. Uiteindelijk streeft de maatschappij, die zal concurreren met Trenitalia en Italo, naar een marktaandeel van 15%.

Naast de nieuwe Italiaanse verbindingen zal de SNCF haar bestaande dagelijkse verbindingen tussen Parijs, Turijn en Milaan voortzetten.

Op naar 50 miljoen

De SNCF wil tegen 2034 50 miljoen internationale passagiers bereiken. Momenteel bereikt de SNCF er 30 miljoen per jaar in negen landen. De buitenlandse activiteiten zijn goed voor 30% van de omzet van de SNCF.

De kaartverkoop voor deze zomer loopt op rolletjes. Dankzij de Olympische Spelen in Parijs zijn er 20% meer boekingen geregistreerd voor de eerste helft van augustus, dat wil zeggen dat er al 2 miljoen tickets zijn verkocht.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk