420 ton fiets-voetgangerstunnel onder spoor in Langdorp geduwd

Infrabel heeft in Langdorp een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorlijn Leuven-Aarschot-Hasselt geschoven. De laatste werken aan de tunnel moeten nog afgewerkt worden, maar tegen eind dit jaar zullen fietsers en voetgangers er gebruik van kunnen maken.

Dit weekend werd de tunnel op zijn plaats geschoven met behulp van een uniek schuifsysteem dat werkte met hydraulische vijzels. De kolos weegt 420 ton en is 20 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog.

Deel van fietssnelweg Aarschot-Diest

De komende maanden moeten aan de zuidkant van de baan nog een pompput en het laatste deel van de betonnen kuip waarin het fietspad komt te liggen, worden gebouwd. Ook deze kuip aan de noordkant moet nog worden voltooid.

De nieuwe tunnel vervangt de spoorwegovergang die tot nu toe aan de Oudenstokstraat lag. Ook die overweg was enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het fietspad, dat na de zomer werd aangelegd, maakt deel uit van de toekomstige fietssnelweg tussen Aarschot en Diest.

2 miljoen euro

Tijdens de twee volgende weekends, 22-23 en 29-30 juni, zullen er bijkomende tunnelwerken plaatsvinden. Infrabel maakt van deze lijnonderbrekingen gebruik om andere werken uit te voeren, waaronder onderhoud en vernieuwing van sporen in Tesselt, wissels in Aarschot en perronwerken in Diest. Tijdens deze werken rijden er in beide richtingen geen treinen tussen Aarschot en Hasselt. NMBS zet vervangbussen in.

Infrabel investeert ongeveer 2 miljoen euro in de nieuwe tunnel en de stad Aarschot investeert ongeveer 250.000 euro in de nieuwe fietspaden.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk