Luchthaven Oostende-Brugge wordt het op één na grootste zonnepark van België

De luchthaven van Oostende-Brugge krijgt binnenkort het grootste zonnepark in West-Vlaanderen en het op één na grootste park in België. De 66.200 zonnepanelen op de site, met een totale oppervlakte van ongeveer 303.864 m2, het equivalent van 61 voetbalvelden, zullenjaarlijks bijna 37.000 MWh energie produceren - veel meer dan de luchthaven kan verbruiken.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) van Oostende gaf maandagochtend symbolisch het startschot voor de bouw van het zonnepanelenpark.

De opgewekte energie zal worden gebruikt om het luchthaventerrein van elektriciteit te voorzien. Dit betekent dat de luchthaven op 100% groene energie kan draaien. Dat is een essentiële stap in de doelstelling van de luchthaven om in 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en in 2050 net nul te zijn.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Een deel van de opgewekte elektriciteit zal worden omgeleid naar de Luchthaven Antwerpen in Deurne, en de resterende elektriciteit gaat rechtstreeks naar de omwonenden - ongeveer 10.000 gezinnen in de omgeving. De introductie van zonne-energie op de luchthaven is een cruciale stap om haar ecologische voetafdruk verder te verkleinen. De productie van zonne-energie zal jaarlijks 9.600 ton CO2 besparen.

Energiebedrijf EnergyVision zal verantwoordelijk zijn voor de installatie, het onderhoud en de financiering van het 35 miljoen euro kostende project.

Burgerparticipatie

Volgens EnergyVision is de locatie ideaal. Het kustgebied biedt de beste zonnestraling en het meeste land langs de landingsbaan is onbruikbaar voor andere doeleinden.

Er worden grote zonnevelden geïnstalleerd aan de linker- en rechterkant van de start- en landingsbanen en op de parkeerplaats voor de vliegtuigen. Het gebied waar reizigers van de gates naar het vliegtuig lopen zal ook worden bedekt met zonnepanelen. Inwoners van Oostende en KMO's kunnen ook investeren via burgerparticipatie. Met een minimale investering van 250 euro kunnen ze hun spaargeld terugverdienen.

Met dit project wil EnergyVision haar missie versterken om goedkope, groene, lokale energie toegankelijk te maken voor iedereen. EnergyVision en de luchthaven Oostende-Brugge kijken ook naar de toekomst. In de volgende fase zullen voor energieopslag toegevoegd worden.

Zonnepark Kristal is gevestigd in de buurt van Lommel in de Vlaamse regio en is een van de grootste grondgebonden zonneparken van het land. Het park beslaat meer dan 93 hectare en gebruikt meer dan 300.000 zonnepanelen. De geproduceerde energie bedraagt ongeveer 90.000 MWh per jaar.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk