Boeing CEO Dave Calhoun verontschuldigt zich voor 'kwaliteits- en veiligheidsproblemen'

Dave Calhoun, CEO van Boeing, heeft de ernst van de situatie erkend in een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat over de kwaliteit van de Boeing-productie en verontschuldigde zich voor het verdriet dat Boeing heeft veroorzaakt. Tegelijkertijd voegde hij eraan toe dat er inmiddels vooruitgang is geboekt.

Achter de topman stonden familieleden van mensen die waren omgekomen bij vliegtuigcrashes van Boeing in 2018 en 2019. Ze hielden foto's van hun dierbaren en borden vast.

Voor het eerst in het Congres

Aan het begin van de hoorzitting stond Calhoun op en verontschuldigde zich "namens al onze Boeing-medewerkers over de hele wereld" voor hun verlies. "We begrijpen de ernst, en we verbinden ons ertoe verder te gaan met transparantie en verantwoording, terwijl we de investeringen in onze werknemers verhogen," zei Calhoun.

Dit is de eerste keer sinds een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines op 5 januari tijdens de vlucht een onderdeel verloor, dat de CEO van Boeing publiekelijk in twijfel wordt getrokken. Volgens een voorlopig rapport van de Amerikaanse National Transportation Safety Board was Boeing in gebreke gebleven: verschillende bouten zaten niet op hun plaats.

Dat angstaanjagende incident, waarbij alle 177 passagiers en bemanningsleden op miraculeuze wijze aan boord bleven, was slechts een van de vele waar de Amerikaanse vliegtuigbouwers de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Zo waren er bijvoorbeeld ook productie- en kwaliteitsproblemen met de 787 Dreamliner en 777.

In 2020 werd Calhoun CEO van Boeing, het bedrijf waar hij meer dan tien jaar voor had gewerkt. Het was zijn taak om de situatie van het bedrijf recht te zetten na twee ernstige crashes waarbij 346 mensen omkwamen, wat leidde tot een wereldwijd verbod van 20 maanden op het vliegtuig. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat Calhoun eind dit jaar met pensioen zou gaan, een versneld vertrek alleen al vanwege de vele problemen.

Klachten van klokkenluiders

Eerder deze week maakte de Senaatscommissie ook de inhoud bekend van een klacht die door Boeing-inspecteur Sam Mohawk was ingediend bij de inspectiedienst van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Volgens de klokkenluider, een van velen, verloor Boeing het overzicht over honderden defecte onderdelen, waarvan sommige gebruikt hadden kunnen worden in nieuwe 737 Max vliegtuigen.

Mohawk beweert dat Boeing tot 400 defecte onderdelen van 737 Max vliegtuigen uit het oog is verloren. Deze moeten normaal gesproken rood gemarkeerd zijn en op een veilige fabriekslocatie worden bewaard. In de aanloop naar een aangekondigde inspectie door de burgerluchtvaartautoriteit FAA, zou Boeing opzettelijk verschillende onderdelen die buiten lagen opgeslagen hebben verplaatst naar een locatie buiten de fabriek. Vervolgens werden sommige onderdelen teruggebracht naar dezelfde locatie buiten, maar het is onduidelijk waar andere onderdelen uiteindelijk terecht zijn gekomen.

De interne kwaliteitsinspecteur zei ook dat vanwege "het overweldigende aantal niet-conforme onderdelen" zijn bazen hem opdroegen documenten te verwijderen waarin onderdelen als defect werden aangemerkt. Mohawk zegt dat hij de problemen eerst intern aankaartte, maar op weerstand stuitte. Boeing antwoordde dat het de claims aan het analyseren is.

Gevangenisstraffen?

Tijdens de hoorzitting zal de Senaatscommissie Calhoun waarschijnlijk ook vragen stellen over het uitgebreide actieplan dat de FAA heeft geëist om de veiligheids- en kwaliteitsproblemen aan te pakken, zoals het gebruik van twijfelachtig titanium met vervalste documentatie. Het plan werd eind mei ingediend.

De inzet is hoog: Boeing kan betrokken raken in de nasleep van de crash van twee 737 MAX 8's waarbij 346 mensen om het leven kwamen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Boeing "zijn verplichtingen niet nageleefd" in het kader van een zogenaamde deferred prosecution agreement (DPA) in verband met deze ongevallen, die in januari 2021 werd afgesloten met een toezicht van drie jaar.

Boeing, beschuldigd van fraude bij het certificeringsproces van de 737 MAX, ging akkoord met een betaling van 2,5 miljard dollar en verplichtte zich onder andere tot het versterken van het nalevingsprogramma. De groep werd bedreigd met strafrechtelijke vervolging in een federale rechtbank in Texas en vocht de bevindingen van het departement vorige week formeel aan. Het ministerie moet voor 7 juli beslissen of het doorgaat.

De familie van de slachtoffers hoopt dat er gevangenisstraffen volgen voor de schuldigen van Boeing. "Als er geen gevangenisstraf dreigt voor deze leiders die met ons leven spelen, dan zal er niets veranderen", zei Adnaam Sumo, die zijn zus verloor bij de crash op 10 maart 2019 in Ethiopië, tegen verslaggevers. "Hij verdient 33 miljoen dollar", zei Clariss Moore, die haar dochter verloor bij de crash in 2019. "Is dat de prijs van het leven van mijn dochter, 33 miljoen dollar? Hoe kun je dan 's nachts slapen?"

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk