We trapten vorig jaar 138 miljoen euro bijeen

Pagina 15
* Gazet van Antwerpen/Stad en Rand, Gazet van Antwerpen/Kempen, Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas

We zijn de files duidelijk beu: het aantal mensen dat fietst naar het werk en daarvoor een fietsvergoeding krijgt stijgt jaar na jaar. Dit jaar vulden al bijna 550.000 mensen de fietsvergoeding in op hun belastingbrief voor inkomstenjaar 2018, tegenover 432.000 in inkomstenjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.

Die werknemers kregen in 2016 gemiddeld 233 euro bovenop hun loon, in 2018 was dat al gestegen tot 252 euro. Dat komt omdat de fietsvergoeding steeg van 0,22 naar 0,23 euro per kilometer (en volgend aanslagjaar naar 0,24 euro) én omdat het aantal afgelegde kilometers steeg: van 1.058 naar 1.146 per werknemer per jaar. Goed voor 137,9 miljoen euro aan fietsvergoedingen in totaal.

De verklaring van die forse stijging is niet alleen de ergernis over files of het stijgende aantal deelnemende bedrijven, maar ook het succes van de elektrische fiets. En dan vooral van de snellere speed pedelecs, die sinds eind 2017 recht geven op een fietsvergoeding. Daardoor stijgt de behapbare afstand voor werknemers die kiezen voor de fiets. “Het is duidelijk dat de fietsvergoeding hét instrument is om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen”, zegt Kalmthouts Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V), die de cijfers opvroeg.

Niet voor iedereen

In werkelijkheid fietst waarschijnlijk een pak meer werknemers naar het werk, maar niet alle bedrijven geven recht op een fietsvergoeding. CD&V pleit er daarom voor om het systeem uit te breiden. “Het bedrijf waar je werkt mag niet bepalen of je al dan niet recht hebt op een fietsvergoeding”, zegt Van den Bergh. “Wij willen daar verandering in brengen en pleiten voor een veralgemening van de fietsvergoeding.” (kba)

Copyright © 2019 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden