Nieuw aan de pomp: diesel uit slachtafval

Pagina 18
* Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad Zuid, Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad Stad, Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad Oost, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad/Editie Waterweg, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad/Voorne-Putten/Goeree-Overflakkee, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad/Editie Rotterdam-Oost, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad/Editie Hoeksche Waard, Algemeen Dagblad/Haagsche Courant/Editie Zoetermeer, Algemeen Dagblad/Haagsche Courant/Editie Westland, Algemeen Dagblad/Haagsche Courant, Algemeen Dagblad/Haagsche Courant/Editie Delft, Algemeen Dagblad/Groene Hart Woerden, Algemeen Dagblad/Groene Hart Gouda, Algemeen Dagblad/Groene Hart Alphen, Algemeen Dagblad/Rivierenland, Algemeen Dagblad/De Dordtenaar, Algemeen Dagblad/Algemeen Dagblad, Algemeen Dagblad/Amersfoortse Courant
Het Finse brandstofbedrijf Neste introduceert hernieuwbare diesel op de Nederlandse markt. Die kost wel wat meer dan gewone diesel.

De Nederlandse pompklant is klaar voor hernieuwbare diesel, zegt topman Peter Vanacker van Neste. Eind dit jaar moet Neste MY bij zestig tankstations verkrijgbaar zijn. Het bedrijf heeft de diesel al gelanceerd in thuisland Finland, in Zweden, Letland, Litouwen en de Amerikaanse staat Californië. Volgens Vanacker is Nederland een logisch vervolg, omdat de mensen hier net zo met milieu zijn begaan als in Scandinavië. Het bedrijf wil in stappen groeien, anders zou de productie de vraag niet kunnen bijbenen. Het helpt dat Neste in Nederland een raffinaderij heeft, op de Maasvlakte, in de Rotterdamse haven.

Peter Vanacker (53) is voor de gelegenheid naar Hoofddorp gekomen. Neste heeft er deze week een nieuw kantoor geopend met uitzicht op Schiphol. Van hieruit wil het bedrijf de vliegtuigmarkt veroveren met hernieuwbare kerosine. De vliegtuigbrandstof komt uit dezelfde fabriek als de diesel. De geboren Vlaming is nu bijna een jaar president-directeur van Neste. Hij werkte lang voor het Duitse chemieconcern Bayer.

Omdat z'n vrouw en twee kinderen Duits zijn en het praktischer was 'om dingen geregeld te krijgen', heeft hij ook een Duits paspoort. Tegenwoordig woont hij in Finland. Hij spreekt vloeiend Nederlands, waarin hij af en toe Engelse en Duitse woorden mengt. Hij verontschuldigt zich. Gisteren was hij nog in Duitsland en moet schakelen naar de andere taal.

Tijdens het gesprek heeft de chemisch technoloog het consequent over Neste's hernieuwbare brandstof en niet over biobrandstof. ,,Het zijn twee verschillende producten'', zegt hij. ,,Biobrandstof, op basis van bijvoorbeeld plantenresten, is voor 5,6 tot 7 procent bij te mengen in fossiele brandstof. Onze diesel vervaardigen we volgens een ander procedé. Het wordt echt diesel. De chemische samenstelling is vergelijkbaar met fossiele diesel. Motoren draaien er probleemloos op, zonder dat er aanpassingen nodig zijn. Er hoeft dus niet bijgemengd te worden.''

De basis van de brandstof is slachtafval. ,,Dat is een van de veertien grondstoffen die we gebruiken. We gebruiken ook visolie en used cooking oil, afgewerkte olie.'' Van nog een grondstof, palmolie, bezweert Neste dat de herkomst verantwoord is.

Uiteindelijk ontstaat er in de raffinaderij een vloeistof die volgens Vanacker lijkt op water. ,,Net zo kleurloos. Het is iets dikker. Het is diesel, maar dan zuiverder dan de diesel die komt van aardolie. Het is diesel zonder andere zaken. Er zit nauwelijks stikstof in, nauwelijks zwavel en ook geen fijnstof. En er zitten bijna geen aromaten in. Bij verbranding zie je vrijwel geen zwarte rook. Je ruikt het niet.''

Vrachtwagenondernemers zeggen te besparen op onderhoudskosten sinds ze Neste MY tanken, zegt Vanacker. Dat is een meevaller, want aan de pomp zal Neste MY duurder zijn dan gewone diesel. ,,Het is duurder om te produceren. Zelfs afval heeft z'n prijs, terwijl aardolie momenteel erg goedkoop is.'' Hoeveel duurder kan hij niet zeggen. Hij gaat vooralsnog uit van 'ietsjes duurder'.

Hoewel Neste MY nu als merk in Nederland is gelanceerd, is de hernieuwbare diesel hier op kleine schaal al meer dan een jaar verkrijgbaar. In Friesland is het te koop als Blauwe diesel bij de Tamoil-tankstations. Ook in Alkmaar en Heerlen heeft Tamoil pompen met blauwe diesel. De prijs ligt ruim 20 cent per liter hoger dan die van gewone diesel. Behalve bij Tamoil zal de milieuvriendelijke brandstof te koop zijn bij enkele stations van Esso, Firezone en DCB.

Volgens Vanacker is de Nederlandse klant zo ver dat hij die dubbeltjes extra voor schone brandstof wil neertellen. ,,Nederlanders lopen voorop in het nemen van milieumaatregelen.'' Hij zegt niet alleen op de particulier te mikken, maar ook op transportondernemers die graag schoner willen rijden.

Raffinaderij

Neste is in 1949 opgericht als het staatsoliebedrijf van Finland. Begin deze eeuw schakelde het concern, dat nog steeds voor de helft in handen is van de Finse overheid, over op hernieuwbare brandstoffen. De oudste fabrieken die hernieuwbare diesel maken, dateren van 2007 en 2009 en staan in het Finse Porvoo. Het bedrijf heeft een grote raffinaderij in Singapore en sinds 2011 nog een in Rotterdam. ,,Hier produceren we jaarlijks 1 miljoen ton brandstof. We bestuderen verdere uitbreiding. Het gaat om miljardeninvesteringen, maar we hebben er vertrouwen in dat we onze productie moeten verhogen.''

Hij steunt daarbij op de zekerheid dat de luchtvaart blijft groeien. ,,Met 3 procent per jaar. Als luchtvaartmaatschappijen willen voorkomen dat hun vervuiling met dezelfde tred stijgt, zullen ze onze brandstof moeten aanschaffen.'' Zijn bedrijf heeft inmiddels contracten met brandstofleverancier Air BP en luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Ondertussen werkt Neste aan de volgende stappen. Het veroveren van de Chinese markt staat op Vanackers verlanglijst en het maken van brandstof uit plastic afval. ,,Over tien jaar willen we 1 miljoen ton afvalplastic verwerken tot schone diesel. We breken het plastic volledig af en gebruiken de moleculen opnieuw voor de productie van brandstof en groene koolwaterstoffen.'' Technisch lastig, maar niet onmogelijk, zegt hij. ,,Het probleem is in ieder geval niet of er genoeg afval is. Zolang de wereldbevolking groeit, zal daarvan voldoende zijn.''

Copyright © 2019 Persgroep NL. Alle rechten voorbehouden