Franse e-bike opknapper Upway opent eerste Belgische vestiging

Na Parijs, Berlijn en New York opent Upway, een Franse keten die tweedehands elektrische fietsen verkoopt, nu een depot in Mechelen (België). De nieuwe vestiging creëert 65 nieuwe banen. Er zullen maandelijks ongeveer 2.000 e-bikes worden opgeknapt, die klanten uitsluitend online kunnen kopen.

Uit onderzoek van Upway en iVOX blijkt dat 29% van de Belgische gezinnen een e-bike bezit, en 4% van de niet-eigenaars zou er graag een hebben. Het enige wat hen vaak tegenhoudt is de prijs, en dat is precies wat Upway wil aanpakken. Volgens Philippe De Schutter van Upway zijn de opgeknapte tweedehandsfietsen in het filiaal in Mechelen 60% goedkoper dan een nieuwe fiets. Er is ook een jaar garantie.

Fietsstad

De Mechelse vestiging zal 2.500 vierkante meter groot zijn en uitgerust met een werkplaats, carwash, magazijn, fotostudio en verpakkingslijn. Verwacht wordt dat Upway hier tegen het einde van het jaar ongeveer 65 banen zal creëren. Er zijn technici, logistiek medewerkers, verkoopmedewerkers en managers nodig.

Upway koos voor Mechelen omdat het in 2022 nog werd uitgeroepen tot fietsstad - het aantal fietsers in Mechelen is de afgelopen drie jaar met 30% gestegen. Het feit dat de Dijlestad op de as Antwerpen-Brussel ligt, was een andere doorslaggevende factor in de keuze. "Dat is belangrijk om voldoende geschoold personeel aan te trekken," vertelde De Schutter aan de krant Het Laatste Nieuws.

Upway Mechelen zal maandelijks ongeveer 2.000 e-bikes inspecteren en opknappen. Daarna worden ze online verkocht en aan huis geleverd.

Meer dan 20.000 e-bikes zijn opgeknapt

Volgens gegevens van de mobiliteitsfederatie Traxio bedroeg het marktaandeel van e-bikes in de totale fietsverkoop in België vorig jaar 47,2%.

Sinds de oprichting in Parijs in 2021 door voormalige Uber-managers, heeft Upway 60 miljoen dollar opgehaald en meer dan 20.000 e-bikes opgeknapt. Deze e-bikes zijn afkomstig van verschillende bronnen, zoals fietsenwinkels (waaronder meer dan 250 in België), fabrikanten en particulieren.

In juli vorig jaar stelde het ook voor om e-bike klanten van het failliete Nederlandse VanMoof te helpen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk