De Lijn op zoek naar 800 chauffeurs en 100 technici

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn wil dit jaar 800 chauffeurs en 100 technici aanwerven. Daarvoor organiseert het 14 jobdagen, vier voor chauffeurs en tien voor technici. "Tijdens de jobdagen kan iedereen proeven van een job bij De Lijn, kennismaken met de arbeidsvoorwaarden en regelingen voor het behalen van een rijbewijs en zelfs een proefrit maken", aldus De Lijn.

De rekruteringscampagne ging afgelopen weekend van start tijdens het slotevenement van Flanders Technology & Innovation (FTI) in het Sportpaleis in Antwerpen. Alle informatie over de jobdagen is vanaf maandag 25 maart te vinden op de website jobs.delijn.be.

Eind vorig jaar was er een communicatieconflict tussen De Lijn en de vakbonden wegens personeelstekort. Door personeelstekort kondigde het openbaar vervoerbedrijf aan dat het structureel ritten zou moeten schrappen in de regio's Antwerpen, Leuven en Mechelen. De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten was niet blij met de mededeling omdat het probleem volgens hen te weinig bussen en te weinig personeel is.

Hoog verloop?

Volgens cijfers van de krant Het Nieuwsblad heeft De Lijn in 2021 356 chauffeurs aangenomen. Daarvan was bijna een kwart voor eind 2022 weer weg. In 2020 nam De Lijn 641 chauffeurs aan. Na één jaar bleven er 562 over en na twee jaar 525. Dat verloop - één op de vijf chauffeurs van De Lijn haakt binnen twee jaar af - betekent dat in 2022 1,04% van de ritten niet gereden kon worden.

Volgens De Lijn is het verloop "heel laag" in vergelijking met andere bedrijven, hoewel het erkent dat het verloop in de beginjaren hoger is. Toch zegt het bedrijf dat het ook een sociale trend is. Het is ook begonnen met het installeren van busschermen om chauffeurs een meer afgesloten stuurpositie te geven, net omdat chauffeurs meer agressie ondervinden.

De Lijn, die onlangs in op spraak kwam vanwege haar nieuwe vervoersplan, heeft bijna 8.000 mensen in dienst en beschikt over een vloot van 2.250 bussen en 400 trams.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk