Vlaamse EV-premie: Citroën en Tesla populairste merken

Citroën, Tesla en Volvo zijn de top drie in de aanvragen voor een Vlaamse premie voor een elektrische auto. Dat meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Ondertussen zijn er al 2.006 ingevulde aanvragen en is bijna de helft van de premies al verdeeld.

In totaal zijn er nu 2.006 ingevulde aanvragen ontvangen. Dit zijn 1.594 nieuwe auto's en 412 occasions. De populairste merken in de aanvragen zijn achtereenvolgens Citroën, Tesla, Volvo, Dacia, BYD, Ssang Yong, Volkswagen, Skoda, Renault en Cupra, een mix van voornamelijk Europese en Aziatische merken.

Als al deze voltooide aanvragen worden goedgekeurd, zou de Vlaamse overheid op dit moment 9.206.000 euro uitgeven, of ongeveer de helft van het oorspronkelijk geplande bedrag.

Zes miljoen extra

De Vlaamse regering voorzag aanvankelijk 20 miljoen euro voor dit jaar, maar er rezen al snel twijfels of dat genoeg zou zijn. Daarom zal, als het budget te snel op is, nog eens zes miljoen uit de klimaatfondsen worden gebruikt. Eens dat budget op is, zal de volgende Vlaamse regering eventuele nieuwe voorstellen kiezen of uitwerken.

Sinds 12 februari kan de premie worden toegepast op EV's onder de 40.000 euro. De premie bedraagt 5.000 euro voor nieuw aangekochte auto's en 3.000 euro voor tweedehands voertuigen. De premie is beschikbaar voor particulieren, non-profit rechtspersonen en aanbieders van gedeelde mobiliteit.

De Raad van State had scherpe kritiek op het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering over een premie voor de aankoop van een elektrische auto. De Raad heeft problemen met het 'wie het eerst komt, het eerst maalt'-principe en vreest, omwille van het beperkte budget, een mogelijke verlaging van de premie bij een te grote vraag.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk