De waterstoftaxi's van Hype komen naar Brussel

Volgens de zakenkrant L'Echo komen de waterstoftaxi's van het Franse bedrijf Hype naar Brussel.

Om de markt in de Belgische hoofdstad aan te pakken, heeft Hype met name een belang genomen in het lokale taxibedrijf Mol-Tax. Het bedrijf zou ook zijn groene waterstofstations in Brussel installeren.

Tweede waterstoftaxiproject in Brussel

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe taxi's in Brussel emissievrij zijn. Het Air-Climate-Energy Plan wil de hoofdstad CO2-neutraal maken tegen 2050.

De verschillende taxibedrijven die momenteel in de hoofdstad actief zijn, bereiden zich hierop voor, onder andere door hun wagenpark te elektrificeren of alternatieven te testen, zoals taxi's op waterstof.

In september 2022 lanceerden Taxis Verts van D'Ieteren en Virya Energy van Colruyt een proefproject waarbij de eerste waterstoftaxi de Brusselse straten opreed. Zodra ze de nieuwe vergunning van het gewest hebben, willen ze 50 nieuwe waterstofvoertuigen in Brussel inzetten.

Maar ze zullen niet het enige taxibedrijf zijn met een waterstofvoertuig in Brussel, want volgens L'Echo gaat het Franse bedrijf Hype er ook op inzetten in de hoofdstad.

€18 miljoen subsidie

Hype, dat in 2015 in Parijs werd gelanceerd door Mathieu Gardies, is ook een officiële partner van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, waar het tegen het einde van het jaar 1.500 waterstoftaxi's wil inzetten(net als zijn waterstofstations - momenteel heeft het er 2 in Parijs).

Onlangs was Hype ook een van de partners van ConnectingEuropeDays, het vlaggenschip van Europa's mobiliteitsevenement dat onlangs in Brussel werd gehouden. CINEA, het Europees uitvoerend agentschap voor klimaatinfrastructuur en milieu, speelt een cruciale rol in de uitrol van een Europees waterstofnetwerk. Dankzij Europese steun - Hype ontving 18 miljoen euro aan financiering - kun je binnenkort een emissievrije Hype taxi bestellen in Brussel.

Eigen groene waterstofstations

Het bedrijf sloot hiervoor een overeenkomst met Stellantis(een hybride versie van de Peugeot e-Expert en Citroën ë-Jumpy, batterij en/of waterstof), terwijl ook de Toyota Mirai en Hyundai Nexo deel zullen uitmaken van de Brusselse vloot.

Hype speelde al een tijdje met plannen om naar Brussel te komen. Het bedrijf mikt ook op steden als Madrid, Barcelona, Lissabon en Porto, terwijl het in eigen land ook wil inzetten op Le Mans en Bordeaux. De plannen zijn nu in een stroomversnelling gekomen omdat Brussels Capital de toewijzing van vignetten voor batterij- en waterstof-EV's heeft georganiseerd.

Het bedrijf zal ook zijn groene waterstofstations in Brussel installeren, een van de heikele punten die naar voren kwamen uit de tests van Taxis Verts en Virya Energy.

Hoeveel auto's Hype precies gaat uitrollen in Brussel is nog niet duidelijk, en ook niet wanneer. Om taxichauffeurs in Brussel te overtuigen, zal Hype pakketten van auto's, toegang tot oplaadpunten en de Hypp-applicatie aanbieden.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk