EX30 zorgt voor gezonde Volvo-verkopen

Volvo Cars rapporteerde een wereldwijde verkoop van 65.838 auto's, een stijging van 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkoopstijging was vooral te danken aan de sterke prestaties in Europa en aan de volledig elektrische kleine SUV van het bedrijf, de EX30.

De geëlektrificeerde modellen van het bedrijf, met een volledig elektrische of plug-in hybride aandrijflijn, groeiden met 53% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en waren goed voor 48% van alle verkochte auto's in april. Het aandeel van volledig elektrische auto's bedroeg 26% van het totaal voor de maand april.

De totale verkopen voor de periode van januari tot en met april bedroegen 214.914 auto's wereldwijd, een stijging van 16% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

"Deze prestatie toont aan dat we goede vooruitgang boeken ten opzichte van onze doelstelling om de detailhandelsverkopen over het hele jaar 2024 met minstens 15% te laten groeien," aldus Björn Annwall, chief commercial officer en plaatsvervangend CEO van Volvo Cars.

"Ik ben ook blij met de positieve ontvangst van EX30-klanten nu we de leveringen van de auto opvoeren en met de aanhoudende groei van onze geëlektrificeerde modellen. Dit versterkt ons vertrouwen in de kracht van ons evenwichtige portfolio van volledig elektrische, plug-in hybride en mild hybride auto's," vervolgt hij.

Europa vooraan

In Europa werden in april 34.238 auto's verkocht, een stijging van 65% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nieuwe EX30 werd het best verkochte model in de regio en droeg bij aan een stijging van 76% in de verkoop van geëlektrificeerde modellen van Volvo Cars vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de geëlektrificeerde modellen was in april goed voor 67% van alle verkochte auto's in Europa.

De verkopen in de VS stegen in april met 10% en bedroegen in totaal 10.604 auto's. Deze groei was voornamelijk te danken aan een stijging van 89% in de verkoop van plug-in hybride auto's.

De verkoop van Volvo Cars in China bereikte daarentegen 12.221 auto's, een daling van 3% ten opzichte van april 2023. De verkoop van geëlektrificeerde modellen bedroeg 1.062 auto's, een daling van 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In april was de Volvo XC60 (zoals gewoonlijk) het best verkochte model, met verkopen van 19.542 auto's (2023: 16.658). Hij werd gevolgd door de XC40, met een totale verkoop van 15.139 auto's (2023: 13.740), en de EX30, met een verkoop van 9.730 auto's (2023: 0).

Herschikking van management

Volvo Cars heeft ook het ontslag aangekondigd van Javier Varela, Chief Operating Officer en Deputy CEO van de fabrikant. Varela "heeft besloten een nieuwe kans buiten het bedrijf na te streven", schrijft Volvo. Er is nog geen directe opvolger.

In een verklaring van het bedrijf staat: "Javier zal met onmiddellijke ingang uit zijn functie stappen om zich voor te bereiden op zijn nieuwe kans." Varela is sinds 2016 lid van het Executive Management Team van Volvo Cars en sinds 2022 COO en Deputy CEO.

Als gevolg hiervan, en "in lijn met de voortdurende opvolgingsplanning en het organisatieontwerp van het bedrijf", zal het Executive Management Team (EMT) worden uitgebreid met Erik Severinson als Chief Product & Strategy Officer, Anders Bell als Chief Engineering & Technology Officer, en Francesca Gamboni als Chief Supply Chain Officer. Zij rapporteren allemaal aan CEO Jim Rowan.

"Ik ben verheugd Anders, Erik en Francesca te verwelkomen in ons Executive Management Team. Deze verandering zal ons helpen om de structuur van onze operatie af te vlakken en deze belangrijke gebieden naar een hoger plan te tillen terwijl we onze technologische en commerciële transformatie uitvoeren," zei Jim Rowan, CEO van Volvo Cars.

"Tegelijkertijd wil ik mijn oprechte dank betuigen aan Javier, die na bijna acht jaar van enorme bijdragen aan Volvo Cars heeft besloten om nieuwe uitdagingen buiten de onderneming aan te gaan. Wij wensen hem en zijn gezin het allerbeste voor de toekomst."

Javier Varela verlaat Volvo als COO en plaatsvervangend CEO /Volvo

Javier werd in 2022 benoemd tot COO en plaatsvervangend CEO na een reorganisatie op initiatief van Rowan. Rowan had onlangs de functie van CEO overgenomen van Volvo-baas Hakan Samuelsson.

Tesla-ervaring

Anders Bell is een interessante aanstelling vanuit het perspectief van elektrische mobiliteit. Hij is sinds 2022 hoofd Engineering bij Volvo Cars en maakt nu, zoals gezegd, de overstap naar het Executive Management Team.

Hoewel hij al lang bij het bedrijf werkt, werkte hij voor 2022 zes jaar in managementfuncties bij Tesla. In zijn huidige functie bij Volvo Cars is Bell verantwoordelijk voor voertuigtechniek, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van hardware en software en veiligheid.

Anders Bell - Hoofd wereldwijde ontwikkeling /Volvo

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk