SD Worx: 'Eén op 35 Belgen ruilt bedrijfswagen in voor mobiliteitsbudget'

Het aandeel werknemers met een 'mobiliteitsbudget' is in 2023 opnieuw verdubbeld, van 0,2% in 2022 naar 0,4% in 2023. Dit betekent dat één op de 250 werknemers nu een mobiliteitsbudget heeft. Met het federale mobiliteitsbudget ruilen werknemers hun (recht op een) auto van de zaak in voor een budget om hun mobiliteit duurzaam te beheren. "Het is aan de werkgever om zijn werknemers de mogelijkheid te bieden om de bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget", legt Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij HR-dienstverlener SD Worx, uit.

Voorlopig gaat het enkel om bedienden met een bedrijfswagen: het gaat om meer dan één op 35 werknemers met een bedrijfswagen of 2,7%. Vorig jaar was dit nog de helft. Volgens de recente analyse van SD van meer dan 36.000 werkgevers en meer dan 1,1 miljoen werknemers zijn Brusselse werkgevers voorlopers.

Openbaar vervoer als alternatief

Vlaamse werkgevers met een mobiliteitsbudget zijn in de meerderheid. Toch, rekening houdend met het aantal werkgevers per gewest, zijn Brusselse werkgevers het snelst om het mobiliteitsbudget te omarmen: meer dan één op dertig heeft het ingevoerd. In sommige opzichten is dat logisch: veel bedienden werken in Brussel en het openbaar vervoer is een alternatief voor woon-werkverkeer.

Het beschikbare mobiliteitsbudget is ook gestegen. In 2023 is het mediane bedrag met 30% gestegen, van € 6.000 in 2022 naar € 7.800 in 2023. De omvang van het mobiliteitsbudget wordt bepaald door de totale werkgeverslasten die samenhangen met de ingeleverde auto van de zaak.

Huisvestingskosten

Veerle Michiels: "Het inruilen van de bedrijfswagen is nu het meest succesvol bij werknemers tussen 25 en 35 jaar. Vooral als de werknemer de auto niet echt nodig heeft of als er voldoende alternatieven beschikbaar zijn, zoals in de steden. Het feit dat het budget ook gebruikt kan worden om de hypotheeklening af te lossen of de woning te huren, draagt zeker bij aan het succes." Ook telewerken gaf het mobiliteitsbudget een boost.

Volgens Audrey Stampaert, medeoprichter van HR-platform Mbrella: "In 2023 gebruikte 77% van de werknemers hun mobiliteitsbudget voor huisvestingskosten. In 2021 was dit nog 45% van de werknemers; in 2022 was dit 52%."

Vijf jaar geleden geïntroduceerd

De meeste werkgevers (84%) met een mobiliteitsbudget zijn MKB-bedrijven (bedrijven met maximaal 250 werknemers). Maar kijkend naar het aantal bedrijven per segment, is het mobiliteitsbudget het meest succesvol bij de grootste organisaties. In het algemeen, hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat een werkgever het mobiliteitsbudget kan aanbieden."

Het mobiliteitsbudget werd vijf jaar geleden geïntroduceerd. In eerste instantie was het bedoeld om mobiliteitsgedrag te veranderen en, meer specifiek, mensen aan te moedigen om alternatief vervoer te gebruiken. De maatregel gold eerst voor werknemers met een auto van de zaak, die hun auto konden inruilen voor andere, duurzamere vervoersmiddelen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk