Biden duwt autofabrikanten op soepele weg naar 50% CO2-reductie

President Joe Biden zet de Amerikaanse auto-industrie onder druk om de CO2-uitstoot in 2032 met 50% te verminderen ten opzichte van 2026, zoals vorig jaar april voor het eerst werd aangekondigd. Onder druk van autofabrikanten en vakbonden heeft hij echter een 'mildere' weg toegestaan om dat te bereiken in de periode 2027-2030, met niet langer strenge quota's voor het aantal nul-emissie voertuigen dat verkocht mag worden.

Dit is een zucht van verlichting voor de traditionele autofabrikanten, die nog steeds zwaar leunen op hun winstgevende ICE-modellen terwijl het gebruik van EV vertraagt. Toch worden de nieuwe normen van het Environmental Protection Agency (EPA) "het meest ambitieuze plan ooit om de uitstoot van broeikasgassen door personenauto's terug te dringen" genoemd.

Regels versoepelen

Om meer dan 7 miljard ton broeikasgasemissies te voorkomen, stelde de EPA aanvankelijk doelen voor de auto-industrie om ten minste 60% van de nieuwe personenauto's die in de VS worden verkocht elektrisch te laten zijn in 2030 en tot 67% in 2032.

Dat werd woensdag 'afgezwakt' tot 56% van de verkoop van nieuwe voertuigen elektrisch in 2032, 13% plug-in hybrides of andere gedeeltelijk elektrische auto's en efficiëntere auto's op benzine. De EPA stelt nu een meer 'technologieneutrale' regelgeving voor die autofabrikanten veel meer vrijheid geeft om aan de emissienormen te voldoen.

Hoe snel kan het?

Vorig jaar reageerde de auto-industrie alsof ze door een wesp was gestoken. John Bozzella, CEO van de Alliance for Automotive Innovation, die Ford, General Motors en andere autofabrikanten vertegenwoordigt, noemde het EPA-voorstel "agressief in alle opzichten". Hij zei dat het verder ging dan de 50% verkoopdoelstelling voor elektrische voertuigen van de regering Biden voor 2030, die minder dan twee jaar geleden werd aangekondigd.

"De vraag is niet, kan dit gedaan worden? Het is hoe snel het kan," schreef Bozzella. "Hoe snel hangt bijna uitsluitend af van het juiste beleid en de juiste marktomstandigheden."

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk