Opnieuw staking bij Brussels Airlines om klanten weg te jagen (update)

Een eerder aangekondigde vierdaagse staking door piloten van Brussels Airlines werd eerst uitgesteld, maar de vakbonden hebben deze op woensdagavond op het laatste moment opnieuw ingeluid voor 27 tot 30 maart omdat de onderhandelingen met de werkgever voor hogere lonen 'dichtbij' maar 'niet voldoende' waren. Het voorstel van het management om hogere lonen te compenseren door minder weekendrustdagen, was 'onaanvaardbaar'.

Het sociale conflict en de vele stakingsaankondigingen bij Brussels Airlines hebben gevolgen voor de reizigers. Dat zegt Jean-François Defour, woordvoerder van de Beroepsvereniging van Reisbureaus (Upas), in de krant La Libre Belgique. Volgens Defour hebben de recente stakingen en stakingsdreigingen de reisbureaus en touroperators in België pijn gedaan. "Klanten willen niet langer met Brussels Airlines vliegen", zegt hij.

Beeld lijdt

Klanten haken af. Iedereen die een vliegreis boekt, wil de garantie dat hij met een gerust hart van de vakantie kan genieten of dat de reis kan doorgaan. Elke luchtvaartmaatschappij weet dat haar imago eronder lijdt als er geen garantie is dat een geboekte reis niet door kan gaan.

Exacte cijfers over het aantal reizigers dat afhaakt bij Brussels Airlines vanwege de sociale onrust zijn niet beschikbaar. Verschillende stakingsacties eerder dit jaar kostten de luchtvaartmaatschappij echter 4 miljoen euro.

Voor de Belg met vakantie- of reisplannen is de knoop snel doorgehakt: er wordt gekozen voor een andere, meer betrouwbare luchtvaartmaatschappij, zoals Transavaia, Air Europe, Ryanair, of een andere buitenlandse maatschappij die ook vertrekt van Brussels Airport en dezelfde bestemmingen aanbiedt als Brussels Airlines.

Veel extra werk

Volgens Jean-François Defour laten reisagenten Brussels Airlines nog niet in de steek omdat het een langetermijnpartner is. Alle annuleringen zorgen echter voor veel extra werk, en in het geval van een annulering moet de luchtvaartmaatschappij zelf ook een alternatieve vlucht vinden voor haar klanten.

Aangezien Brussels Airlines deel uitmaakt van de Lufthansa Group en Star Alliance, een van de grootste luchtvaartnetwerken ter wereld, valt het gelukkig wel mee op dat gebied.

Het ticket wordt terugbetaald, maar...

Je hebt recht op een nieuwe vlucht als je vlucht wordt geannuleerd vanwege een staking. De luchtvaartmaatschappij moet je de eerst mogelijke vlucht aanbieden. Je kunt de vlucht ook weigeren; in dat geval moet de luchtvaartmaatschappij je ticket terugbetalen.

Maar let op. Als een derde partij, zoals de luchtverkeersleiding, bagageafhandelaars, douane- of luchthavenmedewerkers, staakt, heb je geen recht op compensatie. Het wordt in deze situaties een buitengewone omstandigheid genoemd omdat de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk is voor de vertraging of annulering van je vlucht.

Nw staking voorlopig van tafel

Piloten dreigden eerder met een staking eind december vorig jaar, maar die werd op het laatste moment ingetrokken. Tijdens de coronaviruscrisis moesten ze duizenden euro's aan jaarsalarissen inleveren. De vakbonden vinden dat nu de cijfers van Brussels Airlines weer beter worden, het loon van de piloten omhoog moet. Lange tijd leek de luchtvaartmaatschappij daartoe niet bereid, maar de gesprekken zijn hervat.

Beide partijen kwamen woensdag opnieuw bijeen, maar de hoop op een definitief akkoord vervloog en dus lag de staking van 27 tot 30 maart weer op tafel. Begin deze week werd al een akkoord bereikt over betere lonen voor cabinepersoneel. Eerder dit jaar legden stewards en stewardessen het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een akkoord.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk