T&E: 'Transportsector zal verantwoordelijk zijn voor de helft van Europa's CO2-uitstoot in 2030'

Sinds het hoogtepunt in 2007 is de transportsector drie keer minder snel koolstofarm geworden dan de rest van de economie en blijft de uitstoot toenemen. De Europese transportemissies zijn sinds 1990 met meer dan een kwart toegenomen, terwijl de emissies in de bredere economie dalen.

Uit een nieuwe studie van Transport & Environment (T&E) blijkt dat transport alleen al verantwoordelijk zal zijn voor bijna de helft van de Europese uitstoot van broeikasgassen in 2030. Zonder aanvullende maatregelen zal Europa er niet in slagen om in 2050 een netto nuluitstoot te bereiken. "De sector zo snel mogelijk koolstofvrij maken is nu van vitaal belang als het continent in 2050 de nuluitstoot wil bereiken", zegt William Todts, Executive van T&E.

Emissiereductie

Auto's die benzine en diesel verbranden zijn met een aandeel van meer dan 40% de belangrijkste bron van transportemissies. Pas sinds kort zien we een vermindering van de gemiddelde uitstoot van auto's, omdat er een golf van elektrische voertuigen op de markt is gekomen.

De uitstoot van de luchtvaart is de afgelopen 30 jaar verdubbeld - sneller dan welke andere transportsector dan ook. De extra impact van vliegtuigemissies door contrails verdrievoudigt mogelijk de impact van vliegen op het klimaat.

Scheepvaartmaatschappijen worden nauwelijks gestimuleerd om hun operationele efficiëntie te verhogen. In juli 2023 heeft de internationale scheepvaartsector (175 landen) echter een overeenkomst ondertekend om de uitstoot van vrachtschepen te verminderen. De sector, die verantwoordelijk is voor bijna 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, streeft ernaar om de vervuilende uitstoot tegen 2030 met minstens 20% te verminderen om tegen of rond 2050 stap voor stap een nuluitstoot van broeikasgassen te bereiken.

Extra inspanningen

Uit de analyse van T&E blijkt dat er naast de uitvoering van het belangrijkste Green Deal-beleid extra inspanningen nodig zijn om de sector koolstofvrij te maken. Deze omvatten het elektrificeren van het wegvervoer (wat twee keer efficiënter is dan waterstofenergie en vier keer efficiënter dan het gebruik van e-brandstoffen), het voorkomen van nieuwe en steeds groeiende vraag naar vervoer en het stellen van ambitieuze en bindende verkoopdoelstellingen voor elektrische voertuigen voor bedrijven die grote wagenparken bezitten.

Volgens Todts kunnen auto's, bestelwagens en vrachtwagens goedkoop geëlektrificeerd worden met batterijen en hernieuwbare energie. Vliegtuigen en schepen vormen daarentegen een moeilijkere uitdaging. "Een einde maken aan de uitbreiding van wegen en luchthavens zal de decarbonisatieklus echter veel gemakkelijker maken," concludeert hij.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk