Topmodellen stuwen winstgevendheid op bij BMW dat zwaar investeert

Tijdens de jaarlijkse beleggersconferentie onthulde BMW Group een robuust financieel resultaat voor het afgelopen jaar en schetste een positief operationeel vooruitzicht voor 2024. Dit jaar zal de autofabrikant een piekbudget besteden aan O&O op het gebied van nieuwe energie voordat de volgende generatie elektrische auto's de fabriek verlaat.

CEO van BMW, Oliver Zipse, kijkt terug op een solide prestatievoortzetting voor 2023. Een sterker dan verwachte belangstelling voor de modellen met een hoge marge - Zipse noemde de iX, X7 en nieuwe 7-serie - heeft geleid tot een operationele marge van 9,8%. Samen met Mini en Rolls-Royce leverde de groep 2,5 miljoen voertuigen af, het hoogste aantal ooit, of een stijging van 6,4% ten opzichte van 2022. Het voorspelt min of meer een gelijkblijvende productie voor het komende boekjaar.

Groter aandeel EV

De BMW Group heeft ook met gemak EU-boetes weten te vermijden, aangezien het wagenpark een gemiddelde CO2-uitstoot van 102,1 g/km bereikte, meer dan 20% onder de gestelde doelstelling. Landgenoot Volkswagen deed vorige week een beroep op de EU om de regelgeving te versoepelen, omdat een veel hoger dan verwachte boete op de resultaten drukte.

De groei van elektrische auto's sputtert niet voor de Beierse autofabrikant, want deze vertegenwoordigden 15% van de totale verkoop vorig jaar, of 375.000 eenheden, "een stijging van 74%", voegde Zipse eraan toe, vergeleken met het jaar ervoor. Terwijl BMW goed is voor 3,3% van de wereldwijde automarkt, is het goed voor 4,2% in het EV-segment. Ter vergelijking: leider Tesla neemt 19% van die markt voor zijn rekening.

Zipse wees ook op de sterke prestaties van plug-in hybride voertuigen, waarmee hij zijn strategie van een multitechaanpak voor decarbonisatie kracht bijzet. Hetzelfde resultatenpatroon kwam naar voren in de afdeling voor tweewielers, waar recordleveringen (202.895 eenheden) werden geboekt dankzij de groeiende vraag in Europa en China.

Piekuitgaven

Toch zullen de dividenden worden verlaagd omdat de consolidatie van de Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA) een deuk heeft geslagen in het bedrijfsresultaat. Ook daalden de inkomsten uit off-leasecontracten tijdens de afkoeling en zal de markt voor gebruikte auto's naar verwachting verder krimpen.

De voorspelde stabiele financiële vooruitzichten voor het komende jaar laten BMW's veerkracht zien. "We investeren in de toekomst van ons bedrijf als nooit tevoren," verklaarde financieel directeur Walter Mertl in een verklaring. Hij verduidelijkte dat de uitgaven voor elektrificatie, software en nieuwe modellen dit jaar een piek zullen bereiken, met een extra kost van 600 miljoen euro. In 2025, het eerste jaar van de belangrijkste investering van het bedrijf ooit, de modelserie Neue Klasse, zullen de budgetuitgaven voor R&D beginnen te dalen.

Zipse herhaalde ook de 50% elektrische verkoopdoelstellingen van het bedrijf, een volledig batterij-aangedreven line-up voor Rolls-Royce en Mini, en een waterstofmodel tegen het einde van het decennium.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk