Marktaandeel EV's stabiel in EU in februari, België +66,9%

Volgens gegevens van ACEA steeg de automarkt in de EU in februari 2024 met 10,1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, tot 883.608 eenheden. Van de vier grote EU-markten groeiden Frankrijk (+13%) en Italië (+12,8%) met dubbele cijfers, gevolgd door Spanje (+9,9%) en Duitsland (+5,4%).

In februari hadden batterij-elektrische auto's een marktaandeel van 12% (stabiel ten opzichte van februari 2023), terwijl hybride-elektrische auto's bijna 29% veroverden en PHEV's 7,3%. Het gecombineerde marktaandeel van benzine- en dieselauto's bedroeg 48,4% in februari 2024, een daling ten opzichte van 51,9% vorig jaar.

In de eerste twee maanden van dit jaar steeg het aantal inschrijvingen van auto's met 11,2% tot 1,7 miljoen stuks. De belangrijkste markten van het blok lieten een solide groei zien, waarbij Duitsland (+11,8%), Italië (+11,7%), Frankrijk (+11,2%) en Spanje (+8,7%) hoge eencijferige of tweecijferige stijgingen lieten zien.

Op stroombron

Vorige maand steeg de verkoop van batterij-elektrische auto's (BEV's) met een bescheiden 9% tot 106.187 eenheden, waardoor het marktaandeel van 12% stabiel bleef. Van de vier grootste markten zagen België (+66,9%), Frankrijk (+31,8%) en Nederland (+20,9%) aanzienlijke dubbelcijferige stijgingen, terwijl het aantal registraties in Duitsland met 15,4% daalde.

De verkoop van nieuwe hybride-elektrische auto's (HEV's) steeg met 24,7%, dankzij een aanzienlijke groei in de vier grootste markten: Frankrijk (+41,5%), Spanje (+26,5%), Duitsland (+16,4%) en Italië (+16,1%), die samen goed zijn voor meer dan 70% van de verkoop in de EU. De totale verkoop bedroeg 255.511, goed voor 28,9% van de hele markt.

De inschrijvingen van plug-in hybride elektrische auto's (PHEV's) stegen ook met een opmerkelijke 11,6% tot 64.351 eenheden, dankzij een solide groei in belangrijke markten zoals Duitsland (+22,3%), België (+21,8%) en Frankrijk (+11,8%). Plug-in hybride elektrische auto's vertegenwoordigen nu 7,3% van de autoverkopen in de EU.

In februari 2024 groeide de EU-markt voor benzineauto's met 6,1%, voornamelijk door stijgingen in de vier grootste markten, met name in Italië (+33,4%), Spanje (+3,7%), Duitsland (+2,3%) en Frankrijk (+2,1%). Hoewel benzine de populairste energiebron voor kopers blijft, daalde het marktaandeel dit jaar van 36,9% naar 35,5%.

De EU-markt voor dieselauto's kromp daarentegen verder, met 5,1% in februari. Er werd een daling genoteerd in verschillende markten, waaronder drie van de grootste: Frankrijk (-30,5%), Spanje (-17,4%) en Italië (-11,8%). Duitsland week af van deze trend, met een stijging van de dieselverkoop met 9,7%. Er werden 113.891 dieselauto's verkocht, goed voor een marktaandeel van 12,9%, tegenover 15% vorig jaar.

De resultaten voor de EVA-landen (IJsland, Noorwegen en Zwitserland) en het Verenigd Koninkrijk waren vrijwel gelijk aan die voor de EU.

Per merk

Als we naar februari kijken, zien we dat er niet veel is veranderd in de rangschikking van de verschillende autofabrikanten en -merken. Degenen die het goed doen (hun verkopen zijn sterker gestegen dan de algemene stijging van 10,1% van de totale markt) zijn Skoda, Seat, Cupra en Porsche binnen de VW Group, Citroën en Lancia/Chrysler binnen de Stellantis Group, Toyota en Lexus, Volvo en Tesla, en tot slot Mitsubishi en Honda.

Voor de eerste twee maanden van dit jaar blijft de VW Group comfortabel op de eerste plaats staan, met een marktaandeel van 26,1%, gevolgd door Stellantis met 19,3%. De derde plaats is nog steeds voor de Renault Groep (10,2% marktaandeel), maar Toyota heeft nu de vierde plaats (8,4%) overgenomen van de Hyundai Groep (7,9%).

BMW staat zesde (met een stabiel marktaandeel van 5,9%) en Mercedes-Benz staat zevende (met slechts 4,6% tegenover 5,4% vorig jaar). Ford (3,0%), Volvo (2,6%) en Tesla (2,1%) bezetten de andere plaatsen in de top tien.

Opvallend is ook de verschijning van de eerste Chinese groep, SAIC, op plaats 13, met een verkoopstijging van 80% en een marktaandeel van 1,3%, terwijl Mitsubishi opnieuw tekenen van leven vertoont door zijn marktaandeel te verdubbelen (van 0,3 naar 0,6%) en de verkoop met 118,3% te verhogen.

Hoe zit het met EV?

Veel media hebben de afgelopen maanden aandacht besteed aan de 'stagnatie' van de EV-verkoop. De EV-markt wordt geconfronteerd met een groeipad dat aanzienlijk vertraagt door enkele (grote) markten waar subsidies en belastingvoordelen vrij plotseling verdwenen.

In sommige landen aarzelen de professionele markten ook over de overstap, terwijl individuele kopers nog steeds aarzelen om over te stappen. De grootste hindernissen blijven de prijs, de actieradius en de oplaadinfrastructuur.

Een ander probleem voor de BEV lijkt het imago te zijn nu de early adopters allemaal overtuigd zijn. We horen geruchten over wagenparkbeheerders die weigeren om de belangrijke overstap te maken en over bestuurders van bedrijfswagens die te macho zijn om over te schakelen op elektriciteit. De vooroordelen die heersen in een land als België gelden ook in veel andere Europese landen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk