ABB en MAN demonstreren 'Megawatt' opladen met nieuwe eTruck

De nieuwe eTruck-serie van MAN is compatibel met het Megawatt Charging System (MCS), waardoor snelle laadstops tijdens verplichte pauzes veel nuttiger worden. Om dit te demonstreren werd een eTruck uitgerust met een prototype MCS-lader van infrastructuurexpert ABB, die een laadsnelheid van 700 kW bereikte.

ABB en MAN beschouwen dit nog steeds als een overwinning, aangezien het de eerste keer is dat een openbare lader meer dan 700 kW en 1.000 ampère heeft geleverd aan een elektrische vrachtwagen. Het uiteindelijke doel van het MCS is echter om tot 3,75 MW (3.750 kW) bij 3.000 ampère te leveren, waardoor vrachtwagens, bussen, vliegtuigen en boten supersnel kunnen worden opgeladen. De huidige, veelgebruikte CCS-standaard heeft een maximum van 400 kW.

Sneller opladen betekent kleinere batterijen

Elektrische vrachtwagens die compatibel zijn met megawattlading kunnen het grootste deel van hun actieradius terugwinnen tijdens de verplichte stops van de bestuurder, met een lading van 10 tot 80 procent in een half uur, net zoals moderne elektrische auto's dat kunnen. Dit betekent dat kleinere batterijen kunnen worden gebruikt voor hetzelfde nuttige bereik op een dag, waardoor een hoger laadvermogen mogelijk wordt.

De MAN eTrucks zijn compatibel met megawatt laden, in eerste instantie tot 750 kW, wat later zal groeien tot meer dan 1 MW om snel laden tijdens pauzes van de bestuurder mogelijk te maken /Man Truck & Bus

Natuurlijk hangt dit allemaal af van de infrastructuur. De Europese vrachtwagenproducenten, waaronder Traton, het moederbedrijf van MAN, vormden samen met Volvo Group (Volvo Trucks & Renault Trucks) en Daimler Truck (Mercedes Trucks) in 2022 een alliantie onder de naam Milence om een snellaadnetwerk op te zetten - idealiter met wat hulp van de EU.

"Het doel is 30.000 MCS-laadpunten in Europa tegen 2030, waarvan ongeveer 4.000 in Duitsland. Vandaag hebben we een van de eerste oplaadpunten in gebruik genomen. We hebben niet veel tijd meer om het op te zetten. De elektrische trucks zijn beschikbaar en het opladen met megawatt werkt. We hebben nu duidelijke signalen nodig van politici om bij onze klanten vertrouwen te wekken ten gunste van elektrificatie. We moeten de infrastructuur nu snel opbouwen en opschalen", zegt Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus.

Een publieke uitrol van MCS-laders wordt verwacht tegen eind 2024 of begin 2025.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk