BMW's Neue Klasse zal je huis in twee richtingen van stroom voorzien

Als BMW's volgende generatie elektrische auto's in de showroom staat, kunnen klanten de lampen, de oven of de wasmachine in hun huis opladen via de accu van hun auto. De Neue Klasse zal in 2025 worden uitgerust met bidirectioneel opladen.

BMW CEO Oliver brak tijdens de Annual Conference 2024: "Met de Neue Klasse introduceren we bidirectioneel opladen, wat we al uitgebreid hebben getest. Onze klanten kunnen de elektrische energie die is opgeslagen in de auto terugvoeren naar hun eigen huis en elektrische apparaten zoals je e-bike of het openbare elektriciteitsnet. Dit verlaagt de elektriciteitskosten en helpt netwerken te stabiliseren."

Speciale muurdoos

De bidirectionele technologie transformeert de batterij van de Neue Klasse in een powerbank, die energie kan terugleveren aan het elektriciteitsnet (V2G), energie kan leveren aan je huis (V2H) of externe apparaten van stroom kan voorzien (V2L). De Neue Klasse is de eerste elektrische BMW die in serie wordt geproduceerd en over deze technologie beschikt. Klanten kunnen er alleen van profiteren als ze een speciale muurkast kopen, die ongeveer drie keer zo duur is als eenrichtingsunits. De bijbehorende software wordt geïntegreerd in de MyBMW app.

Bidirectioneel opladen is klaar om de toekomst van batterijbeheer vorm te geven. Zoals Zipse al zei, helpt het om het aanbod op het elektriciteitsnet in balans te brengen en de kostenefficiëntie te verhogen. Klanten kunnen opladen wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en de opgeslagen energie uit hun auto's leveren wanneer de vraag en de prijs stijgen.

Voor BMW is dit de volgende stap in intelligent opladen. Vorig jaar kondigde de autofabrikant zijn samenwerking aan met energieleverancier E.ON, waarbij een oplaadecosysteem wordt gecreëerd dat de afzonderlijke eenheden van elektrische voertuigen, intern energiebeheer en leverancier combineert.

Testcase met i3

Drie jaar geleden startte BMW een proefproject met de i3 en bidirectioneel laden, waarbij een lange lijst partners en 50 geselecteerde klanten betrokken waren. De resultaten van het afgeronde project zijn nog niet vrijgegeven, maar de commerciële introductie in de Neue Klasse wijst op een positief resultaat.

BMW is niet de eerste autofabrikant die vehicle-to-grid of vehicle-to-house charging aanbiedt. Volkswagen heeft het al toegepast op specifieke ID-modellen. Ford introduceerde het op de F150 Lightning, terwijl Nissan het vorig jaar goedkeurde op de Leaf voor de Noord-Amerikaanse markt.

Voor de typische negatieve kijk op de technologie moet je kijken naar de oplossing van Tesla, die beweert dat bestaande klanten hun huidige Powerwall-wandkastje kunnen upgraden tegen een redelijke meerprijs en zonder extra installatiekosten.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk