Car-Pass: 'flagrante gevallen van kilometertellerfraude in 2023'

Vorig jaar heeft Car-Pass 1.640 gevallen van kilometertellerfraude bij de verkoop van tweedehands auto's vastgesteld, 300 meer dan in 2022. In 2021 werden 1.578 gevallen van 'teruggedraaide' tellers onthuld. Een Mercedes E200 uit 2012 voerde de top tien aan: de kilometerteller was 560.000 kilometer teruggedraaid.

Van de 1.640 fraudegevallen ging het bij 1.055 auto's om binnenlandse verkopen. Gemiddeld werd de kilometerteller 70.000 kilometer teruggedraaid. Toch blijft dit aantal zeer beperkt (0,2%) ondanks de 689.170 verkopen van tweedehands auto's. "Het toont aan dat het systeem zeer goed werkt," zegt Michel Peelman, CEO van Car-Pass.

Deze illustratie toont de 10 ernstigste fraudegevallen van 2023 /car-pass.be

Geïntroduceerd in 2020

Sinds 2020 moeten fabrikanten vier keer per jaar de kilometerstand van hun in België ingeschreven voertuigen doorgeven aan Car-Pass. Car-Pass beheert het centrale register met de kilometerstanden van het Belgische wagenpark om kopers van tweedehands auto's te beschermen tegen fraude met de kilometerteller. TDe kilometerstand wordt genoteerd en doorgegeven tijdens elk technisch inspectiebezoek.

Vorig jaar verwerkte Car-Pass 19,38 miljoen kilometerstanden, 8,2% meer dan in 2022 en een absoluut record. Deze gegevens geven de organisatie een goed overzicht van de Belgische automobiliteit. De verkoop van tweedehandswagens veerde op (+7% tot 813.835 eenheden) na het moeilijke jaar 2022, zo blijkt uit de gegevens van Car-Pass.

VW, BMW en Mercedes

De gemiddelde Belgische auto reed vorig jaar 14.075 kilometer, 2,5% meer dan in 2022 en 15,4% meer dan in 2021. De Belgische tweedehands auto's en bestelwagens waarvoor een Car-Pass werd uitgereikt, waren gemiddeld 9,3 jaar oud.

Volkswagen blijft veruit het populairste merk op de tweedehandsmarkt. De Duitse premiummerken BMW en Mercedes maken de top drie compleet. De cijfers tonen ook aan dat tweedehands benzineauto's populairder worden dan dieselauto's. Het aantal Car Passes voor elektrische voertuigen is in vier jaar tijd vervijfvoudigd, maar blijft in absolute aantallen met 13.365 (1,64%) zeer beperkt.

Fraude met kilometers

Elk jaar worden er in de EU meer dan 60 miljoen tweedehands auto's verkocht en de Europese consumenten betalen elk jaar miljarden euro's te veel door fraude met de kilometerstand. Volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand is kilometerfraude een belangrijke prioriteit van het Belgische voorzitterschap van de EU.

In alle lidstaten registreren garages, inspectiecentra, leasemaatschappijen en overheden de kilometerstand van voertuigen. Het is cruciaal om deze gegevens samen te brengen en ze toegankelijk te maken voor kopers en verkopers van tweedehands auto's om transparantie te bieden over de kilometerhistoriek van het voertuig. Dit is de meest efficiënte manier om fraude met kilometertellers tegen te gaan.

Expertise

Het Belgische voorzitterschap pleit daarom voor een uitwisseling van deze gegevens tussen de lidstaten om de traceerbaarheid te garanderen wanneer een gebruikte auto naar een andere lidstaat wordt geëxporteerd.

Michel Peelman: "Ik ben heel blij dat België dit thema opnieuw op de Europese agenda zet. We kunnen onze expertise op dit vlak delen met andere landen. Daarom pleit ik ervoor om snel bilaterale akkoorden af te sluiten met onze buurlanden Duitsland en Frankrijk, zoals we met Nederland hebben gedaan. Sindsdien is de fraude met uit Nederland geïmporteerde voertuigen in enkele jaren tijd met 90% gedaald."

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk