Flexis is geboren: elektrische bestelwagens van Renault en Volvo Trucks

De Renault Groep en de Volvo Groep hebben hun eerder aangekondigde joint venture afgerond, wat de geboorte van Flexis inluidt. Dit nieuwe merk wil een bres slaan in de markt van elektrische bestelwagens door modellen te ontwikkelen en te produceren die gebouwd zijn op een geavanceerd, softwaregestuurd 800-volt platform - een primeur in dit segment.

Beide bedrijven kondigden in oktober vorig jaar hun intentie aan om hun krachten te bundelen en hebben opnieuw bevestigd samen de eLCV-markt op te gaan, die naar verwachting zal verdrievoudigen tussen nu en het einde van het decennium. De productie start vanuit de Sandouville-fabriek in Frankrijk, die eigendom is van Renault, en zou in 2026 van start moeten gaan.

R&D samenvoegen

Volvo Trucks, dat volledig eigenaar is van Renault Trucks, heeft geen ervaring met de assemblage van bestelwagens, maar brengt wel een investering van € 300 miljoen en een wereldwijd servicenetwerk mee. Renault, dat dezelfde investering doet, heeft een goed ontwikkelde LCV-afdeling met zowel batterij- als waterstofalternatieven in het hele gamma. Beide partijen hebben al eerder met LBV's gewerkt, aangezien de Renault Master en Trafic ook via het netwerk van Volvo Trucks worden gedistribueerd. De R&D-afdelingen van beide partijen zullen erbij betrokken zijn, terwijl Flexis vanuit een apart hoofdkantoor in Frankrijk zal opereren.

CMA CGM, een vooraanstaand Frans logistiek bedrijf, is van plan om als derde investeerder toe te treden en een extra 120 miljoen euro bij te dragen na een eerste blijk van interesse in oktober vorig jaar.

Op dit moment is het nog onduidelijk welke carrosserieformaten Flexis op de markt zal brengen. Maar Renault was op zoek naar een productiepartner voor zijn FlexEVan, een connected last-mile bestelwagen die wordt getest bij een tiental geselecteerde klanten. Een verder verfijnde versie zal waarschijnlijk deel uitmaken van het gamma. De toepassing van 800-volttechnologie zal de laadsnelheid versnellen en de cruciale beperking van stilstandtijd in deze sector verminderen.

Verminder de kosten met 30%

Flexis zegt dat het van plan is de grenzen van voertuigconnectiviteit te verleggen door functies aan te bieden die de wereldwijde logistieke kosten met 30% kunnen verlagen en door voertuigen te leveren die gedurende hun hele levensduur up-to-date blijven door middel van over-the-air updates. De moedermaatschappijen willen het bedrijf de flexibiliteit en wendbaarheid van een startup geven.

Enorme investeringen in digitalisering en de juiste software om de op maat gemaakte platforms te ondersteunen - Flexis zal zijn eigen skateboardarchitectuur inzetten - zetten OEM's aan tot samenwerking. Hyundai zal zijn volledig elektrische eLCV-platform in licentie geven aan Iveco, Volkswagen Commercial Vehicles voert een programma uit samen met Ford Pro en Toyota blijft zijn banden met Stellantis aanhalen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk