Het is definitief: Van Hool stevent af op faillissement en snelle doorstart

Dinsdagochtend wilden 2400 werknemers van Van Hool in Koningshooikt (Lier) weer aan de slag om de Belgische busbouwer draaiende te houden. Toch stuurde het management hen de komende twee weken naar huis, in afwachting van de uitspraak over het faillissement.

Ze blijven achter met een gelaten stemming en onzekerheid na maandag te hebben gehoord dat een faillissement onvermijdelijk is, omdat de familie die het bedrijf al 75 jaar in handen heeft geen verzoening.

Crisismanager Mark Zwaaneveld bevestigt dat hij in gesprek is met drie geïnteresseerde partijen die het bedrijf snel een doorstart willen geven na het wegwerken van de €400 miljoen schulden: De Belgische ondernemer Guido Dumarey en de Nederlandse busbouwer VDL, die een gezamenlijk bod voorbereidt met een niet nader genoemde derde - maar zeker Europese - partner. Of MAN hierbij betrokken is, is niet bevestigd.

Zwaaneveld had de familie een ultimatum gesteld om de problemen voor maandag op te lossen om zijn herstructureringsplan door te drukken. In dat plan werd voorgesteld door te gaan met een personeelsinkrimping van 1.116 banen en alle busproductie over te brengen naar Van Hools fabriek in Macedonië.

Een overname in gevaar brengen

De afstammelingen van de acht zonen en twee dochters van stichter Bernard Van Hool zijn er echter niet in geslaagd om de luiken onder elkaar te begraven in een erfgoedkwestie die de overname door een derde partij in gevaar brengt.

Toen Bernard Van Hool in 1974 overleed, verdeelde hij het bedrijf onder zijn acht zonen. Hij gaf hen alle leidinggevende functies en delen van het bedrijf, maar liet zijn twee dochters, Ingrid en Simone, erbuiten.

Later, in 1999, besloten drie van de acht zonen hun deel van de aandelen te verkopen aan de andere vijf broers en hun nakomelingen, maar opnieuw werden de zussen buitengesloten. Hun nakomelingen lieten het er niet bij zitten en stapten naar de rechter. Een rechter besloot om tweederde van de aandelen van het bedrijf te 'bevriezen' totdat de erfeniskwestie was opgelost, wat vandaag de dag niet het geval is.

Het vinden van nieuwe investeerders - een kritieke voorwaarde voor steun van de Vlaamse overheid - zou later in zijn herstructureringsplan komen, vertelde Zwaaneveld aan De Standaard. Maar dat zou onmogelijk zijn zolang de familieruzie voortduurde, want niemand zou het risico willen lopen zijn geld te zien wegvloeien naar afstammelingen van Bernard Van Hool.

Vechtende familie uitgesloten?

Met het faillissement, dat nu onvermijdelijk is en gepland staat voor begin april, is de 'vechtende familie' uitgesloten. Of toch niet?

Het failliet gaan betekent dat alle vijf broers en twee zussen hun werkelijke aandelen zullen verliezen of de aandelen die ze claimen te hebben. claimen in de Van Hool waarin de industriële activiteiten van de groep zijn ondergebracht. Tegelijkertijd raakt de familie de €400 miljoen schulden kwijt, het zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hangt. zwaard van Damocles dat boven hen hangt.

Maar wie van de twee overnamekandidaten ook wint, hij zal nog steeds rekening moeten houden met de overblijvende familietak van de vijf broers, waar de huidige CEO Filip Van Hool deel van uitmaakt.

Onroerend goed in familiebezit

Al het onroerend goed - de fabrieksgebouwen en parkeerplaatsen in Koninghooikt en de nieuwe fabriek in Skopje (Noord-Macedonië) - maakt deel uit van een andere familieholding (eigendom van 'de vijf') genaamd Immoroc. Deze activa zijn niet getroffen door het faillissement en zullen een doorstart moeten maken met nieuwe eigenaren.

Voor 2.494 werknemers in de hoofdfabriek van het bedrijf in Koningshooikt is de lucht nog steeds in nevelen gehuld omdat niemand weet hoeveel banen er gered zullen worden bij een overname. Een faillissement en een snelle doorstart zou voor hen een betere optie kunnen zijn dan de plannen van Zwaaneveld, die in de prullenbak zijn beland.

Hoewel het bedrijf dringend een stevige herstructurering nodig heeft om de productiekosten te verlagen, heeft het nog steeds een goed gevulde orderportefeuille voor luxe touringcars, waar het in uitblinkt, en aanhangwagens voor industriële voertuigen, die nog steeds winstgevend zijn.

Alleen Dumarey laat zijn kaarten zien

Althans, Guido Dumarey heeft in een interview met De Standaard publiekelijk onthuld wat hij zou doen als hij de Belgische busbouwer zou kunnen overnemen. Hij wil de productie voortzetten in de Belgische hoofdfabriek, met 1.800 van de huidige 2.494 werknemers, evenals de 2.000 in Macedonië, waar de arbeidskosten een vijfde zijn van die in België.

Toch ziet hij de noodzaak om de busproductie drastisch te stroomlijnen om de kosten te verlagen door een nieuw ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) te implementeren voor het einde van 2024. Hij zal gemakkelijk verkrijgbare componenten gebruiken en minder opties en meer gestandaardiseerde functies aanbieden in plaats van verder te gaan op de weg van fabricage op maat, wat vandaag de dag de specialiteit van Van Hool is.

Hij ziet ook kansen voor industriële voertuigen (een grote verscheidenheid aan speciale vrachtwagenopleggers) waar Van Hool nog steeds winstgevend is, wat uitgebreid zou kunnen worden met een defensietak.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk