Nissans 'De Boog': 30 nieuwe modellen en meer winst om de Chinezen aan te pakken

Nissan heeft zijn nieuwe businessplan The Arc gepresenteerd. Het doel is om tegen het einde van 2026 1 miljoen extra auto's per jaar te verkopen en tegelijkertijd de winstmarge te verhogen naar 6% ter voorbereiding op een versnelde EV-transitie tegen 2030. Om dit te bereiken zullen er in de komende drie jaar wereldwijd 30 nieuwe modellen worden uitgebracht.

Het nieuwe bedrijfsplan van Nissan is bedoeld om de positie van de Japanse fabrikant te versterken in een veranderende markt, die vooral wordt gedreven door nieuwe Chinese concurrenten die een groot deel van de taart in de groeiende EV-markt willen veroveren. Om deze bedreiging het hoofd te bieden, kijkt het bedrijf naar twee horizonten: 2026 en 2030.

Zes nieuwe modellen voor Europa, zeven voor Noord-Amerika

Tegen 2026 worden er wereldwijd 30 nieuwe Nissan-modellen gelanceerd, 16 geëlektrificeerde en 14 traditionele ICE-modellen, om te voldoen aan de vraag van klanten in verschillende markten. Europa krijgt zes volledig nieuwe modellen, met als doel een EV-verkoopmix van 40% tegen het einde van 2026, terwijl de VS en Canada zeven volledig nieuwe modellen krijgen, waaronder e-POWER hybride en plug-in hybride modellen.

Dit eerste deel van The Arc heeft als doel om het verkoopvolume van Nissan te laten groeien ter voorbereiding op een versnelde overgang naar EV's tegen 2030. Het doel is om 1 miljoen meer verkopen te realiseren ten opzichte van 2023 (toen 3.374.271 voertuigen werden verkocht), met een operationele winstmarge van 6% tegen het einde van 2026.

30% goedkopere EV's tegen 2030, nieuwe batterijtechnologie tegen 2028

Na 2026 wil Nissan zijn EV-concurrentiepositie verbeteren door de productiekosten met 30% te verlagen (ten opzichte van Ariya) om in 2030 een kostenpariteit tussen ICE en EV te bereiken. De modellen zullen worden ontwikkeld in families met modulaire productie om de variatie in onderdelen te verminderen en de ontwikkelingstijd te verkorten.

Er zal ook nieuwe accutechnologie worden gebruikt, met een drieledige aanpak: NCM (nikkel-cadmium-mangaan) lithium-ion accu's die 50% sneller opladen en 50% meer energiedichtheid hebben dan de Ariya, goedkopere LFP (lithium-ijzer-fosfaat) accu's die 30% goedkoper zijn dan de huidige generatie cellen, en solid-state accu's voor het hogere segment. Deze volgende generatie batterijen wordt in 2028 gelanceerd.

Samenwerkingsverbanden voor verschillende markten

Natuurlijk werkt Nissan niet alleen aan de ontwikkeling van zijn technologieën. De fabrikant zegt de alliantie met Renault en Mitsubishi te blijven benutten in Europa, Latijns-Amerika en India, zoals afgesproken in 2023. In Japan heeft Nissan onlangs een intentieverklaring getekend met Honda om samen te werken aan EV-technologie, hoewel er nog geen concrete plannen zijn.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk