Touring dringt er bij Brussel om 'gemak' LEZ uitsluiting van 850.000 voertuigen

Mobiliteitsorganisatie Touring pleit voor een moratorium op het Euro 5-verbod in Brussel vanaf januari 2025. Het aanscherpen van de toegestane emissienorm in het Brussels Gewest zou 850.000 voertuigen uitsluiten, waaronder 700.000 personenwagens en 150.000 bestelwagens.

Touring zegt dat een moratorium een vlottere overgang naar EV zou aanmoedigen, in afwachting van een meer divers en betaalbaar aanbod. De Brusselse minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) houdt vast aan de agenda van 2018.

Grote invloed

Net als enkele andere Belgische (Antwerpen, Gent) en Europese steden heeft Brussel de LEZ ingevoerd, een geleidelijk strenger wordende maatregel om de luchtkwaliteit en de volksgezondheid te verbeteren. Binnen die geleidelijke afschaffing zullen voertuigen die voldoen aan de Euro 5-norm voor diesel en Euro 2 voor benzine vanaf 2025 niet meer in Brussel mogen rijden, een tijdschema dat al sinds 2018 is vastgesteld.

Touring zegt echter dat de overhaaste uitsluiting van Euro 5-voertuigen aanzienlijke economische verliezen zal veroorzaken voor alle betrokkenen. "In de context van een toch al kwetsbare Brusselse economie is het verbieden van meer dan 850.000 voertuigen in de hoofdstad geen haalbare oplossing," benadrukt Touring. "Deze verandering zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de Brusselaars, omdat een kwart van de dieselauto's in de stad onmiddellijk onbruikbaar wordt."

Bovendien leidt de gedwongen vervanging van nog functionerende voertuigen tot vroegtijdige veroudering, ondanks hun lage uitstoot dankzij roetfilters.

Daarom zou een moratorium volgens de mobiliteitsorganisatie een vlottere overgang naar EV bevorderen, in afwachting van een meer divers en betaalbaar aanbod. Bovendien vereist de overgang een adequate laadinfrastructuur voor EV's, een "die momenteel ontoereikend is", aldus Touring.

Verkeerd signaal

Tegenover het persagentschap Belga wees minister Maron erop dat luchtvervuiling verantwoordelijk is voor meer dan 7.000 vroegtijdige sterfgevallen in België, vooral bij de meest kwetsbaren. "In Brussel heeft het Curieuzenair-project aangetoond dat luchtvervuiling ook de bron is van grote ongelijkheden: de minstbedeelden lijden het meest onder deze vervuiling", aldus de minister.

Maron herinnerde eraan dat het tijdschema voor de Brusselse LEZ al sinds 2018 vastligt en benadrukte het belang van voorspelbaarheid op lange termijn voor de betrokken bedrijven en huishoudens. "Uitstel zou een verkeerd signaal zijn voor burgers en bedrijven die al de nodige investeringen hebben gedaan om zich aan te passen", zegt hij.

Tot slot wijst Maron erop dat de Brusselse regering onlangs heeft besloten om de steun te intensiveren die zij biedt aan particulieren en bedrijven die worden getroffen door de LEZ(Bruxell'Air-bonus, LEZ-bonus, mobiliteitscoach, etc.) om "een eerlijke overgang te garanderen".

Nog meer interessante feiten en cijfers

Tegen 2025 zullen er 9.500 oplaadpunten voor EV's nodig zijn in het Brussels Gewest, en vandaag staat de teller op 5.238. Het Gewest plant dit jaar echter 600 bijkomende oplaadpunten, goed voor 1.200 nieuwe oplaadpunten. Het Gewest plant dit jaar echter 600 bijkomende oplaadpunten, goed voor 1.200 nieuwe oplaadpunten.

In 2022 bezat slechts 45% van de huishoudens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een auto. En sinds het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2018 een lage-emissiezone (LEZ) heeft ingevoerd, is de uitstoot van stikstofdioxide langs de hoofdwegen in Brussel met 30% gedaald.

Vorig jaar heeft het Brussels Gewest een recordaantal automobilisten beboet die de Brusselse LEZ binnenreden met een te vervuilende auto. Bijna 30.000 chauffeurs - 29.643 om precies te zijn - kregen een boete, een stijging van bijna 60% ten opzichte van 2022.

De stad Antwerpen paste vorig jaar haar LEZ-regelgeving aan en stelde de volgende aanscherping van de diesel Euro 5-norm en benzineauto's met Euro 2 uit van 2025 tot 2026.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk