Brussel Noord opnieuw drukste treinstation van België

Met meer dan 60.000 instappende passagiers was het treinstation Brussel-Noord in 2023 opnieuw het drukste station van België op weekdagen, een titel die het een jaar eerder moest afstaan aan Brussel-Zuid.

Daarna volgen Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Gent-Sint-Pieters. Het eerste Waalse station is Ottignies, gevolgd door Namen. Overigens zijn in Wallonië onlangs kaartjesautomaten van de openbare spoorwegmaatschappij NMBS gesaboteerd.

Gent drukste station buiten Brussel

In 2023 was het aantal reizigers in de grootste Belgische stations bijna terug op het niveau van 2019, vóór de uitbraak van het coronavirus. Het station Brussel-Noord bijvoorbeeld telde vorig jaar gemiddeld 60.499 reizigers per dag, tegenover meer dan 48.000 in 2022.

Daarmee is Brussel-Noord opnieuw het drukste station voor weekdagen, vóór Brussel-Centraal (58.877) en Brussel-Zuid (58.344). Het eerste niet-Brusselse station staat op de vierde plaats: Gent-Sint-Pieters, met gemiddeld 48.441 instappende reizigers op weekdagen.

Daarna volgen nog twee stations in Vlaanderen - Antwerpen-Centraal (37.591) en Leuven (31.461) - voor de eerste Waalse stations in de lijst: Ottignies (21.977) en Namen (21.590).

Negen passagiers per dag in Beignée

Brussel-Noord is bij uitstek een station voor pendelaars. In het weekend ontvangt het bijvoorbeeld veel minder reizigers. Op zaterdag staat het slechts op de vijfde plaats met 20.825 instappende reizigers.

Bovenaan de lijst voor zaterdag staat Brussel-Zuid, het knooppunt voor hogesnelheidstreinen, met 33.469 passagiers, gevolgd door Brussel-Centraal (26.916), Gent-Sint-Pieters (25.578) en Antwerpen-Centraal (25.163).

De Henegouwse haltes Beignée (9) en Hourpes (15) hadden de minste reizigers per dag. Op weekdagen is Aalst-Kerrebroek (Oost-Vlaanderen, 20 reizigers per dag) het rustigste station in Vlaanderen. Nog vijf Vlaamse haltes hebben minder dan 50 reizigers per dag, waarvan drie in Oost-Vlaanderen.

De reizigerstellingen worden elk jaar uitgevoerd tijdens een week in oktober en gebeuren nog steeds manueel. Er bestaan geautomatiseerde telsystemen, maar handmatig tellen biedt nog steeds "de beste prijs-kwaliteitverhouding", aldus NMBS.

Sabotage van ticketautomaten

In verschillende Waalse stations werden de voorbije dagen ticketautomaten van de NMBS gesaboteerd. Sinds zondagavond werden er 21 stations gesaboteerd "tussen Luik en Charleroi".

Volgens de NMBS gaat het waarschijnlijk om een "gezamenlijke en georganiseerde sabotage". Er zijn gelijkenissen in de methodes die gebruikt werden om de machines te saboteren. Zo werden er meerdere keren isolatieschuim en schroeven gebruikt om de kaartlezers te beschadigen. Er is nog geen spoor van de daders.

NMBS probeert de getroffen machines zo snel mogelijk te herstellen. "Dit kanaal wordt gebruikt om bijna 45% van de tickets te kopen. De degradatie van de automaten heeft dus een reële impact op de gebruikers", aldus NMBS.

Vanaf 1 maart veranderen de openingsuren in bijna alle Belgische treinstations met loketten. Geen enkel loket zal volledig gesloten blijven, maar op vier na zullen alle 91 stations met loketten kortere openingsuren hebben.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk