Fisker op de rand van faillissement?

Het faillissement van Fisker wordt steeds waarschijnlijker. Zoals de in Californië gevestigde fabrikant van elektrische auto's Fisker in een beursnotering aankondigde, zijn gesprekken met een grote autofabrikant over een investering mislukt. Uit voorzorg zijn de aandelen al uit de handel genomen.

Onlangs nog kondigde Fisker aan dat de gesprekken met een niet nader genoemde autofabrikant over een strategisch partnerschap waren afgebroken. De potentiële partner was naar verluidt Nissan. De reden voor het afbreken van de onderhandelingen is niet bekend.

Het einde van de gesprekken heeft het bedrijf ertoe aangezet om "op zoek te gaan naar strategische opties, waaronder in-court of out-of-court reorganisaties en kapitaalmarkttransacties".

Handel opgeschort

In het licht van de mislukte investering heeft de New York Stock Exchange de handel in Fisker-aandelen opgeschort en is de beurs van plan de elektrische autofabrikant van de lijst te schrappen vanwege de "ongewoon lage" waarde van de aandelen. De aandelen Fisker waren vrijdag gesloten op een koers van 0,13 dollar en werden maandag voor de stopzetting verhandeld op 0,09 dollar.

Zoals Reuters schrijft, moet Fisker in het geval van een schrapping van de notering een aanbod doen tot terugkoop van zijn ongedekte converteerbare obligaties van 2,50% die in 2026 vervallen. Voor de senior secured converteerbare obligaties die in 2025 vervallen, treedt een geval van verzuim op. Zonder externe financiering, die onder andere van de auto-industriepartner zou moeten komen, is het zeer onwaarschijnlijk dat Fisker deze terugkoop kan financieren.

Het bedrijf stelt ook: "We beschikken momenteel niet over voldoende kasreserves of financieringsbronnen om te voldoen aan alle bedragen die verschuldigd zijn uit hoofde van de 2026 Notes of de 2025 Notes, en als gevolg daarvan zouden dergelijke gebeurtenissen een wezenlijk nadelig effect kunnen hebben op onze activiteiten, bedrijfsresultaten en financiële toestand."

De financiële situatie is extreem krap

Het is al weken bekend dat de financiële situatie van Fisker extreem krap is. Fisker bleef niet alleen ver achter bij zijn oorspronkelijke leveringsdoelen voor 2023, maar zette ook vraagtekens bij zijn eigen toekomst toen het begin maart zijn financiële cijfers presenteerde.

Een dergelijke verklaring is verplicht voor beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven als de huidige middelen onvoldoende zijn om de activiteiten voor de komende twaalf maanden te dekken. Na deze waarschuwing aan investeerders hebben bedrijven vaak nog tijd om investeerders te vinden en de zaken om te draaien.

In het geval van Fisker is dit nu echter minder waarschijnlijk geworden. Het potentiële partnerschap met een grote autofabrikant, dat ook een investering zou inhouden, werd vermeld in de balanspresentatie.

Halverwege de maand werd bekend dat ook Fisker zich met behulp van advocaten voorbereidde op een mogelijk faillissement. Het grootste alarmsignaal kwam een paar dagen later toen de productie van de Ocean werd stopgezet bij Magna in Graz.

Officieel was de productiepauze van zes weken bedoeld om "de voorraden op peil te brengen". Gezien de bekende financiële situatie werd toen echter al gevreesd dat Fisker niet genoeg geld zou hebben om de contractproductie voort te zetten.

In januari werd geen enkel exemplaar van de Ocean gebouwd. Als de productie van het enige model en de enige verkooprijder wordt onderbroken, benadrukt dit de ernst van de situatie.

De Amerikaanse aandelenmarkt rekent nu vast op een faillissement van Fisker, met alleen speculatie over de timing. "Ik kan niet zeggen of het volgende week of volgend jaar is, maar het is onvermijdelijk," citeert Reuters Thomas Hayes, voorzitter van hedgefonds Great Hill Capital.

Geen gemakkelijke taak

Fisker Inc. werd opgericht in 2016 en ging naar de beurs via een SPAC-fusie, met een waardering van 2,9 miljard dollar. Het is het tweede autobedrijf dat is opgericht door Henrik Fisker. Het eerste bedrijf, Fisker Automotive, ontwikkelde een range extender sedan met de naam Karma.

Het bedrijf overleefde de financiële crisis van 2008 echter niet en werd in 2013 failliet verklaard, ondanks miljoenen aan leningen van de Amerikaanse overheid en een verkoop aan investeerders.

Het is geen gemakkelijke taak om een nieuw autobedrijf te starten in een toch al overvolle autowereld. Een van de grote problemen is de enorme hoeveelheid geld die nodig is voordat er inkomsten binnenkomen. Veel start-ups in elektrische mobiliteit verbranden momenteel aanzienlijke hoeveelheden geld om te proberen te overleven.

Een bijkomend probleem is dat de markt voor elektrische auto's ook overvol raakt. Naast de klassieke autofabrikanten met veel diepere zakken dan Fisker, overspoelt een verstikkend aantal Chinese elektrische start-ups, vaak gesteund door de Chinese overheid, de EV-markt, die ook tijdelijk vertraagt. Dit laatste heeft ook het aanvankelijke enthousiasme van grote financiers voor elektrificatie ernstig getemperd.

Grote dromen

De bekende Deense auto-ontwerper had grote dromen. Naast zijn eerste auto onder het nieuwe bedrijf, de Ocean SUV, die onderaannemer Magna produceert in Oostenrijk, wilde Fisker een veel kleinere en goedkopere auto bouwen, de innovatieve Pear, met de hulp van de Chinese gigant Foxconn in de Verenigde Staten.

De Pear is een zeer innovatieve kleine EV die Fisker wilde verkopen voor minder dan 30.000 dollar/Fisker

Andere projecten waren de ontwikkeling van een elektrische supersedan (genaamd Ronin) in Engeland en een elektrische pick-up truck. Het is deze laatste die de interesse van Nissan wekte om op zoek te gaan naar een elektrische opvolger voor zijn Navarra, wat leidde tot de onderhandelingen tussen de twee bedrijven die blijkbaar onlangs mislukten.

Toen we een jaar geleden een lang gesprek hadden met Henrik Fisker, was de flamboyante Deen nog steeds erg enthousiast over de toekomst van zijn bedrijf. Het is jammer dat zo'n bekwame ontwerper opnieuw failliet dreigt te gaan.

Misschien had hij destijds bij Tesla moeten blijven, want Fisker tekende de eerste schetsen en voorstellen voor wat later de Model S zou worden, een startpunt voor Tesla. Maar een onafhankelijke en openlijk zelfverzekerde geest als Fisker zou het niet lang hebben uitgehouden aan de zijde van Elon Musk.

Een zelfverzekerde Henrik Fisker aan de zijde van de eerste Ocean afgeleverd in zijn vaderland Denemarken /Fisker

 

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk