Mercedes start proef met humanoïde robot in productie

Mercedes-Benz wil humanoïde robots testen om "laaggeschoolde, fysiek uitdagende, handmatige arbeid" te automatiseren. Het in Austin gevestigde robotbedrijf Apptronik kondigde onlangs aan dat het een commerciële overeenkomst heeft gesloten met Mercedes-Benz om "zeer geavanceerde robotica" zoals Apollo - Apptroniks tweevoetige robot van 160 kilo - te testen in de productie.

Het nieuws volgt op een soortgelijke proef die BMW in januari aankondigde. BMW test zijn robot in zijn fabriek in South Carolina. En vorig jaar begon Amazon met het testen van de Digit-robots van Agility in een aantal geselecteerde verwerkingscentra.

Hoogopgeleide professionals ondersteunen

"We verkennen nieuwe mogelijkheden met het gebruik van robotica om onze geschoolde arbeidskrachten in de productie te ondersteunen," legt Mercedes' productiechef Jörg Burzer uit. "We willen het potentieel van robotica en autofabricage begrijpen om arbeidstekorten op te vullen op gebieden zoals laaggeschoold, repetitief en fysiek veeleisend werk en om onze hoogopgeleide teamleden vrij te maken aan de productielijn."

Volgens Apptronik kunnen autofabrikanten met humanoïde robots beginnen met het automatiseren van productietaken zonder hun bestaande faciliteiten opnieuw te ontwerpen. De aanpak van het bedrijf is in plaats daarvan "gericht op het automatiseren van een aantal fysiek veeleisende, repetitieve en saaie taken waarvoor het steeds moeilijker wordt om betrouwbare werknemers te vinden".

Laaggeschoolde, repetitieve en saaie taken

"Laaggeschoolde arbeid" verwijst naar het niveau van arbeid dat de robots zullen vervangen, waarbij veel bakken van punt A naar punt B worden verplaatst - iets repetitiefs en fysiek belastends dat zowel essentieel als (relatief) gemakkelijk te automatiseren is.

De krant The Financial Times meldde dat Mercedes was begonnen met het testen van een onbekend aantal Apollo-robots in een fabriek in Hongarije vanwege de arbeidstekorten in het land.

Vriendelijk ontwerp

De vormfactor van Apollo komt ongeveer overeen met de grootte van een menselijke werknemer - 1,80 meter lang en 160 kilo zwaar, met de mogelijkheid om 55 kilo te tillen - en hij is gebouwd om naast mensen in industriële ruimtes te werken. Het vriendelijke ontwerp van de robot zorgt ervoor dat hij naast mensen kan werken en tegelijkertijd fysiek veeleisende taken kan uitvoeren.

De robotexperimenten worden beschouwd als een win-win voor beide partijen. Apptronik kan duidelijke interesse tonen van een toonaangevende automobielnaam, terwijl Mercedes aan klanten en aandeelhouders laat zien dat het naar de toekomst kijkt.

Apptronik is de leider in de volgende generatie robots voor algemeen gebruik, ontworpen om de manier waarop we leven en werken te veranderen. Het bedrijf is opgericht in 2016 en is een spin-out van de Universiteit van Austin, vooral bekend om zijn werk aan NASA's Valkyrie humanoïde robot.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk