Nederlandse vliegende auto PAL-V Liberty maakt hoge vlucht in Dubai

De Nederlandse 'vliegende auto' zal een hoge vlucht nemen in Dubai, waar de lokale zakenluchtvaartonderneming Aviterra een vloot van honderd PAL-V Liberty-vliegtuigen heeft besteld. Loggia Investment, de investeringstak van Aviterra, heeft een strategische investering gedaan in PAL-V als een van de 220 deelnemers aan de startup en heeft partnerschappen opgezet voor de regio Midden-Oosten en Afrika.

Volgens de General Manager van Aviterra, MouhanadWadaa, is PAL-V de enige speler die vliegen en rijden combineert in één voertuig. "Geen enkele andere speler op de markt biedt deze combinatie en kan de voertuigen realistisch gezien in de nabije toekomst leveren," voegt hij eraan toe.

Mag nog niet vliegen

Maar hoewel de PAL-V Liberty sinds 2021 door het Nederlandse verkeersbureau RDW is gehomologeerd om als auto te worden bestuurd, moet het nog steeds zijn 'vleugels' verdienen, de licentie van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, EASA, om te kunnen vliegen. Uiteindelijk wilde PAL-V die vergunning in 2021 hebben, maar nu is 2025 de verwachte datum.

De CEO en oprichter van PAL-V, Robert Dingemanse, wil dit niet bevestigen en houdt zijn kaarten dicht bij zijn borst. "In de komende maanden zullen we meer updates geven over de ontwikkeling en certificeringssuccessen," zegt hij in het persbericht.

Het zakenvliegbedrijf uit Dubai heeft niet bekendgemaakt hoeveel het betaalt voor de 100 PAL-V Liberties. Maar tot nu toe heeft het bedrijf altijd gezegd dat een low-spec Sports Edition 299.000 euro (323.000 dollar) gaat kosten en het standaardvoertuig met alle opties inbegrepen 420.000 euro (553.400 dollar).

500 km vliegbereik

De PAL-V Liberty kan tot 160 km/u rijden als een auto of tot 500 km vliegen met een maximumsnelheid van 180 km/u. Het is een 'gyroplane' voor twee personen die op drie wielen rijdt en een inklapbaar rotorblad heeft dat tot 3.500 m hoogte kan vliegen.

In tegenstelling tot een helikopter of een VTOL-drone kan hij niet verticaal opstijgen of landen, maar heeft hij een korte landingsbaan van 180 tot 330 meter nodig - asfalt of gras - om op te stijgen en een landingsrol van 30 meter. Maar om te vliegen is een rijbewijs niet genoeg; je hebt ook een vliegbrevet nodig.

Met zijn staart en rotors ingeklapt is de PAL-V Liberty niet groter dan een compacte auto /PAL-V

Niet groter dan een compacte auto

Het fly-drive voertuig weegt 664 kg en biedt plaats aan twee personen en 20 kg bagage. Het maximale startgewicht (MTOW) is 910 kg. Het gebruikt een 100 pk verbrandingsmotor voor het rijden en een tweede 200 pk motor voor het vliegen op gewone Euro 95 en Euro 98 benzine met een brandstoftank van 100 l. Het verbruik is 7,6 l/100 km op de grond en 26 liter/uur in de lucht.

Als auto is hij niet groter dan een kleine compacte auto, met zijn 4 m lengte, 2 m breedte en 1,7 m hoogte. In vliegende modus is hij 6,1 m lang, 2 m breed en 3,2 m hoog. De rotor heeft een diameter van 10,5 m. Als de motor uitvalt, werkt deze als een gigantische parachute zoals bij een helikopter, waardoor het vliegtuig veilig naar de grond zweeft.

Hij rijdt als een auto, maar om te vliegen moet je een pilotentraining volgen om het iets 'geavanceerdere' dashboard /PAL-V onder de knie te krijgen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk