Volvo heeft zijn laatste dieselauto gebouwd

Een Denim Blue XC90 kreeg de eer om Volvo's laatste dieselauto te zijn. Nadat de Zweedse fabrikant tijdens de NYC Climate Week beloofde om in september 2023 een einde te maken aan de productie van personenauto's die op diesel rijden, voegde het de daad bij het woord met een V60 in Gent en een XC90 in Torslanda.

"Op een bewolkte donderdag begin februari bouwden onze collega's in Gent hun laatste auto met dieselmotor, een V60. En onlangs nog zag onze fabriek in Torslanda zijn laatste XC90 dieselauto van de band rollen." Dat is Volvo's afscheidsbrief aan de diesel, het eerste offer op weg naar een volledig elektrische toekomst.

Van motorlener tot pionier

Volvo's geschiedenis met diesel begon in 1979 met de 244 GL D6, de eerste zescilinder dieselmotor voor personenwagens. De motor leverde een redelijke (voor die tijd) 82 pk en was geleend van VW. In 2001 begon Volvo zijn eigen vijfcilinder dieselmotoren te bouwen met de V70, die een succes werden en bekend stonden om hun betrouwbaarheid.

De Volvo 244 GL D6 was het eerste dieselmodel van de Zweedse fabrikant, met een zescilinder die was geleend van Volkswagen / Volvo.

In 2012 pionierden de Zweden met een diesel plug-in hybride oplossing met de Volvo V60 D6, die lokaal emissievrij rijden combineerde met een laag brandstofverbruik voor langere ritten. Het was echter niet de meest betrouwbare oplossing en alleen Mercedes heeft nog steeds een diesel PHEV-aandrijflijn in haar huidige line-up.

Brood en boter vijf jaar geleden

Tot 2019 vormden dieselmotoren nog de meerderheid van Volvo's Europese verkopen. Maar toen de liefde voor diesel afnam en de EU steeds strengere emissiedoelstellingen oplegde, die aanzienlijke investeringen vereisen, besloot Volvo de brandstof helemaal te laten vallen.

De fabrikant is zelfs gestopt met investeren in verbrandingsmotoren en heeft zijn aandeel in Aurobay verkocht, de joint venture met Geely die nieuwe, gedeelde motoren ontwikkelde. Dit betekent dat de benzinemodellen ook de dagen aftellen tot ze worden uitgefaseerd. Volvo wil in 2030 volledig elektrisch zijn en in 2040 geen koolstof uitstoten.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk