Uitschakelen 2G-netwerk maakt eCall nutteloos in 36 miljoen auto's

Autofabrikanten staan voor een miljoenendebacle nu telecomoperatoren van plan zijn het 2G-netwerk, dat het verplichte veiligheidssysteem eCall mogelijk maakt, uit te schakelen. De vervanging van 2G, dat als verouderd en inefficiënt wordt beschouwd, zou kunnen leiden tot een terugroepactie voor meer dan 36 miljoen auto's. Wie gaat de upgrade betalen?

In Europa maken mobiele operatoren zich klaar om hun 2G-netwerken te sluiten, met als argumenten veroudering, hoge kosten en aanzienlijk energieverbruik. Autofabrikanten protesteren echter omdat hun auto's afhankelijk zijn van deze netwerken voor het eCall-systeem, een verplichte noodcommunicatiefunctie in voertuigen sinds 2018. Zelfs met de juiste hulpmiddelen kunnen ze de huidige automodellen volgens de Europese wetgeving niet upgraden naar hoogwaardige netwerken.

Ecall, aanwezig in meer dan 36 miljoen Europese auto's, neemt automatisch of handmatig contact op met hulpdiensten na een verkeersongeval. Het is een snelkoppeling voor het bellen van 112.

De mogelijke stopzetting van 2G-netwerken, tussen 2025 en 2026 voor 2G en 2028 tot 2029 voor 3G door de grote telecomoperatoren in de EU, bedreigt de functionaliteit van eCall, die autofabrikanten niet kunnen opgeven. Elke dag verlaten ruwweg 27.000 auto's de Europese fabrieken met de eerste generatie eCall.

2G minder klimaatvriendelijk

Mobiele operatoren hebben de meest substantiële hand in het dispuut, met het beslissingsonderdeel van het beleid van de lidstaten. Elk telecombedrijf kan zelf beslissen op basis van commerciële scenario's.

Op aandringen van autolobby's eiste de Europese Commissie een impactstudie, met als resultaat een voorstel voor een minimale 2G-dienst in elk EU-land. Telecomoperatoren verzetten zich hiertegen door erop te wijzen dat er jaarlijks te weinig gesprekken plaatsvinden om het economisch rendabel te maken.

De gemoderniseerde 4G- en 5G-netwerken presteren beter en verbruiken minder energie, waardoor mobiele operators beweren dat stopzetting ook klimaatvriendelijker is.

De dekking van 2 G is beter dan die van 3G, dus autofabrikanten geven er nog steeds de voorkeur aan. Mobiele operators die dit verdedigen beweren echter dat ze automerken al jaren waarschuwen voor de op handen zijnde sluiting van de oudere netwerken. Ze zijn van plan om het 2G-netwerk te gebruiken om 5G te versterken.

Autofabrikanten kunnen niet upgraden

Als de telecombedrijven volharden in de uitschakelingen, moeten die 36 miljoen auto's worden teruggeroepen en aangepast aan de verplichte veiligheidsvoorschriften. Anders zullen hun noodoproepen niet worden gehoord.

Er is echter geen garantie dat elke eigenaar gehoor geeft aan de sommatie van de fabrikant. Volgens de Europese Commissie kost de hele operatie een klein fortuin - 13 miljard euro, of de jaarlijkse winst van een van de grotere autoconcerns.

Aan de andere kant, gezien het feit dat de levensduur van een auto in Europa ruwweg 15 jaar is, zouden operators 2G tot 2041 draaiende moeten houden voor ongeveer 40 miljoen euro per land per jaar. Geen van beide partijen is bereid het bijltje erbij neer te gooien, waardoor de Europese Commissie moet bemiddelen in een situatie die zij zelf heeft helpen ontstaan.

Automakers zijn ook niet blij met de tweede generatie eCall. Deze is gebaseerd op 4G en 5G en wordt verplicht in 2026, met een vrijwillige overgangsperiode vanaf 2025. De automerken, die technisch in staat zijn om de upgrade te vervroegen, mogen dat dit jaar nog niet doen. Er zullen dus nog eens 10 miljoen auto's met 2G eCall op de markt komen.

Proximus stopt dit jaar met 3G in België en heeft beloofd 2G in stand te houden tot minstens 2027. Telenet sluit zich aan bij die strategie. Zijn partner, Orange, is van plan om deze laatste tegen eind 2028 af te bouwen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk