China dient WTO-klacht in over 'discriminerende' subsidieregeling VS

China heeft zijn confrontatie met de Verenigde Staten over subsidies voor elektrische voertuigen (EV) opgevoerd door een klacht in te dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Beijing vindt de praktijken in het kader van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) "discriminerend". Het voelt zich in het bijzonder het doelwit en is van mening dat ze een vorm van oneerlijke concurrentie zijn op de veranderende automarkt.

De IRA-bepaling van Joe Biden biedt aanzienlijke belastingvoordelen voor EV's, maar alleen als ze geassembleerd worden in de VS of in een land waarmee de VS een vrijhandelsovereenkomst heeft gesloten - zoals Japan - en als de batterijen componenten en kritieke mineralen gebruiken die uit dezelfde regio's komen.

China pugilist, EU-diplomaat

Het beleid heeft Chinese elektrische auto's op de Amerikaanse markt aanzienlijk benadeeld, waardoor Beijing beweert dat het de eerlijke concurrentie verstoort en de wereldwijde toeleveringsketen verstoort, wat in strijd is met de WTO-regels.

De kritiek van het Chinese ministerie van Handel op "discriminerende subsidies" stelt dat de Amerikaanse wetgeving Chinese fabrikanten en leveranciers van elektrische voertuigen oneerlijk treft door hen uit te sluiten van belastingvoordelen vanwege hun herkomst. Dit is een strategische poging van China om wat het beschouwt als protectionistische maatregelen van de VS aan te vechten.

De Europese Unie is geen vrijhandelspartner van de VS en heeft te maken met dezelfde beperkingen en uitsluitingen van subsidieregelingen. Maar in plaats van te protesteren, hebben EU-functionarissen geprobeerd te onderhandelen over vrijstellingen in plaats van een WTO-klacht in te dienen. Hoewel deze gesprekken vanaf het begin gericht waren op een snelle overeenkomst, zijn ze al meer dan een jaar aan de gang en duren ze nog steeds voort.

Betrokken buitenlandse entiteit

Een pijler van dit VS-beleid is de definitie van een "Foreign Entity of Concern" (FEOC), die gericht is op entiteiten die onder Chinese, Russische, Noord-Koreaanse of Iraanse overheidscontrole of -invloed staan. De term werd pas in december vorig jaar gedefinieerd en overeengekomen.

Na deze eensgezindheid binnen de Amerikaanse overheid komen EV's met batterijcomponenten geproduceerd door deze FEOC's - voornamelijk China - vanaf dit jaar niet meer in aanmerking voor totale Amerikaanse subsidies.

Vanaf 2025 worden kritische mineralen die door FEOC's worden gedolven, verwerkt of gerecycled, verder uitgesloten. Slechts enkele niet-traceerbare materialen, zoals zouten, bindmiddelen en additieven, zullen worden toegestaan.

Deze regelgeving heeft niet alleen gevolgen voor succesvolle Chinese autofabrikanten, zoals Polestar, maar ook voor nationale autofabrikanten zoals Ford, waarvan bekend is dat het zijn plannen voor een accufabriek, waarbij de Chinese accugigant CATL betrokken is, heeft moeten aanpassen om te voldoen aan de IRA. Aangezien China goed is voor meer dan 50% van de wereldwijde productie van lithium-ionbatterijcellen, heeft eigenlijk elke autofabrikant wel een link met deze "FEOC".

Protectionistische Chinese joint ventures

In reactie hierop beweerden de Amerikaanse autoriteiten dat de IRA alleen bedoeld is om "de VS koolstofarm te maken" en beschuldigen ze China op dezelfde manier, zoals Bloomberg rapporteerde. Beijing eiste van buitenlandse bedrijven dat ze joint ventures aangaan met lokale bedrijven om binnen zijn grenzen te kunnen opereren.

Dit beleid heeft bijgedragen aan de overdracht van kennis en technologie, vooral in de autosector. Daarnaast zijn China's subsidies aan zijn fabrikanten en een nu afgeschafte witte lijst voor acculeveranciers die Chinese bedrijven bevoordeelt, punten van onenigheid geweest.

De geschillenbeslechtingsprocedure van de WTO staat nu voor de taak om deze complexe zaak op te lossen. WTO-uitspraken over handelsgeschillen zouden binnen zes maanden moeten zijn afgerond, maar duren vaak langer. Europa heeft de argumenten van China met betrekking tot de concurrentiebeperkende maatregelen van de IRA bevestigd, maar eerstgenoemde verkiest geen juridische strijd te beginnen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk