Jan De Nul en Engie lanceren pilot op industriële schaal met flowbatterijen

Civieltechnisch bedrijf Jan De Nul, energieleverancier Engie en wereldwijd expert in technische dienstverlening Equans hebben een proefproject gelanceerd dat zich richt op het gebruik van Vanadium Redox Flow batterijen op industriële schaal als alternatief voor lithium-ion batterijen.

De Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), de CEO's van Engie Belgium, Equans Belux en Jan De Nul, en Invinity's voorzitter Neil O'Brien woonden het openingsevenement op 27 maart bij.

Duurzame aanvulling

Vanadium Redox Flow batterijen zijn nog relatief onbekend bij het grote publiek en zouden een veilige en duurzame aanvulling kunnen worden op de veelgebruikte lithium-ion batterijen.

Deze nieuwe batterijen zijn innovatief en technisch en commercieel volwassen genoeg om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. Ze kunnen worden ingezet als vervanging van of aanvulling op lithium-ion batterijen, o.a. voor lokale hernieuwbare energieproductie op industriële locaties of in gecentraliseerde opstellingen.

Toegevoegde waarde in transitie

Equans installeerde een Vanadium Redox Flow batterij, geproduceerd door Invinity Energy Systems, met een capaciteit van 800 kWh op de Jan De Nul site in Hofstade (nabij Aalst), aangesloten op hun 578kW zonnepaneleninstallatie.

De drie partners zullen onderzoeken hoe deze batterijen het energiebeheer in een industriële omgeving kunnen optimaliseren en hoe ze een toegevoegde waarde kunnen vormen in de overgang naar een koolstofvrije economie.

Onderzoekscentrum Engie Laborelec voerde in 2019 al succesvolle laboratoriumtests uit met een Redox Flow Battery. Nu testen ze de controle en het onderhoud van deze technologie op industriële schaal.

Veiliger en meer geschikt voor warmere klimaten

In tegenstelling tot lithium-ion-accu's hebben Redox Flow-accu's een levensduur van minstens 25 jaar, een capaciteit die in de loop der tijd nauwelijks veroudert en een natuurlijke opslagcapaciteit van enkele uren. Bovendien zijn ze veiliger omdat er geen risico is op thermische runaway en zijn ze daarom geschikter voor warmere klimaten.

Jan De Nul Group is een familiebedrijf dat wereldwijd actief is. Haar expertise is gebaseerd op vijf hoofdactiviteiten: offshore energie, bagger- en maritieme constructiewerken, civieltechnische werken, milieuactiviteiten en projectontwikkeling.

Julie De Nul, CEO bij Jan De Nul: "We installeren windmolenparken en interconnectoren, herontwikkelen historische vervuiling tot bronnen van duurzame energie en met dit project zijn we weer een stap verder op weg naar een duurzame bedrijfsvoering."

Koploper in innovatie

Vincent Verbeke, CEO van ENGIE België: "Als pioniers in de energietransitie kijken we verder dan de bekende lithium-ion batterij en durven we te kiezen voor innovatie. Er zijn in Europa nog maar weinig voorbeelden van grootschalige projecten met Redox Flow batterijen. Dit pilootproject zet België in de kijker als koploper in innovatie in de energiesector."

Laborelec, een onderdeel van ENGIE Research & Innovation, is een toonaangevend expertise- en onderzoekscentrum in elektrische energie.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk