Lineas presenteert eerste locomotief die rijdt op afgewerkt frituurvet

In de North Sea Port Gent presenteerde spoorwegmaatschappij Lineas zijn nieuwe FAME-locomotief, die rijdt op afgewerkt frituurvet. De FAME-locomotief lijkt op een klassieke dieselvariant, maar stoot 85% minder CO2 uit op niet-geëlektrificeerde sporen. FAME staat voor Fatty Acid Methyl Ester, en hoewel FAME op basis van afval al wordt gebruikt in scheepsmotoren en eenvoudige verbrandingsinstallaties, is het nog nooit gebruikt voor locomotieven.

Lineas, de grootste particuliere spoorwegexploitant in Europa, gelooft in het potentieel van afgewerkt frituurvet als duurzame brandstof voor een deel van zijn vloot, die uit zo'n 250 locomotieven bestaat. "We hebben 150 dieseltreinen rijden in Europa," zegt Kurt Coffyn, COO van Lineas. "Onze ambitie is om ze allemaal om te bouwen."

Motoraanpassingen, infrastructuur en de aankoop van olie zijn niet noodzakelijk goedkoper dan conventionele diesel. Op lange termijn zal de Europese transportsector echter emissieheffingen moeten betalen als hij zijn activiteiten niet schoon uitvoert.

"In de opstartfase is het nog te duur", zegt Daan Schalck, CEO van de Gentse haven. "Maar vanaf '26 of '27 zal je die ommekeer zien omdat CO2 dan zo duur wordt dat je beter het iets duurdere, duurzame product kan nemen dan het andere, goedkopere product.

Cargills biodieselfabriek in Gent /Cargill

Gebrek aan tankinfrastructuur

Treinen zijn over het algemeen een zeer milieuvriendelijk vervoermiddel, aangezien ze op elektriciteit rijden, behalve op plaatsen waar geen hoogspanningsleidingen zijn getrokken, zoals in sommige gebieden van Vlaamse havens.

Dan kan FAME vervuilende dieselmotoren duurzamer maken, hoewel een gebrek aan tankinfrastructuur om biobrandstoffen te leveren de onmiddellijke uitrol ervan belemmert.

Lineas wil zijn 'scope 1'-uitstoot, de directe uitstoot die het genereert, met 42% verminderen tegen 2030, met inbegrip van biobrandstof. Het afvalproduct van FAME is bijvoorbeeld veel duurzamer dan biobrandstof op basis van koolzaad.

Daarnaast wil North Sea Port het aandeel van het vrachtvervoer per spoor verhogen van 10 naar 15%.

Lineas bevindt zich momenteel in de laatste testfase en zal naar verwachting tot juni lopen. De tests, die zijn opgezet in samenwerking met de agro-industriële groep Cargill, die sinds 2022 in de haven van Gent is gevestigd met zijn allereerste fabriek voor de productie van biodiesel op basis van afval, zijn essentieel om de prestaties en betrouwbaarheid van de locomotieven grondig te testen.

Daling goederenvervoer per spoor

In oktober werd bekend dat Lineas er financieel slecht voorstond en dat een faillissement dreigde zonder een extra injectie van minstens 50 miljoen euro.

In februari kondigden het investeringsfonds Argos Wityu en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM/SFPI) aan dat ze de spoorwegmaatschappij zouden herkapitaliseren. Ze wilden 30 miljoen euro vers kapitaal inbrengen en nog eens 30 miljoen euro schuld omzetten in kapitaal.

Uit cijfers van de Belgische spoornetbeheerder Infrabel blijkt dat het goederenvervoer per spoor in België met 15% is gedaald tot 53,5 miljoen ton, het laagste niveau in zeven jaar. Mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) wil dit verdubbelen tegen 2030.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk