Belgisch spoor presteert beter, maar agressie tegen personeel blijft hoog

De Belgische openbaarvervoermaatschappij NMBS heeft vorig jaar een operationeel resultaat (EBITDA) geboekt van 142,2 euro. Dat is veel meer dan in 2022 en meer dan voorzien in het businessplan.

Tegelijkertijd blijft het personeel van de spoorwegmaatschappij kampen met agressie: vorig jaar werd het spoorwegpersoneel 2.298 keer het slachtoffer van agressie, gemiddeld meer dan zes gevallen per dag. De introductie van bodycams zou een optie kunnen zijn om het probleem aan te pakken.

In 2022 dreven inflatie en hoge energiekosten NMBS 142,6 miljoen euro in het rood. Toch kon dankzij de compensaties van de overheid uiteindelijk een positief bedrijfsresultaat van 39,6 miljoen euro worden geboekt.

Er was een aanzienlijke verbetering in 2023 dankzij de terugkeer van passagiers en kostenbeheersing. Het aantal passagiers steeg met 7,6% tot 244,6 miljoen, voornamelijk door school- en vrijetijdsverkeer. Vóór de pandemie van het coronavirus ligt het aantal pendeltickets nog steeds 10% onder het niveau van 2019, met telewerken als mogelijke verklaring voor deze daling.

Nog steeds enorme schulden

De energiekosten stegen nog steeds met 34%, maar energiebesparende maatregelen, zoals besparingen op de verwarming van gebouwen, beperkten de impact: vorig jaar daalde het totale energieverbruik van NMBS met 2% ten opzichte van 2022.

De investeringen ten behoeve van de reizigers stegen vorig jaar met bijna 10% tot 852,3 miljoen euro. Een groot deel daarvan ging naar nieuwe treinen, onderhoud en de installatie van het veiligheidssysteem ETCS. De netto werkgelegenheid steeg ook met 300 mensen.

NMBS zit echter nog steeds op een enorme schuldenberg van 2,228 miljard euro, tegenover 2,275 miljard euro in 2022. Tegen het einde van het huidige openbaredienstcontract in 2032 moet NMBS de schuldenlast hebben teruggebracht tot 1,5 miljard euro. Tegen 2032 wil de spoorwegmaatschappij 30% meer reizigers en 10% extra treinen aantrekken.

Zes gevallen van agressie per dag

NMBS wordt echter nog steeds geconfronteerd met stevige agressie tegen het personeel. Vorig jaar werd het spoorwegpersoneel 2.298 keer het slachtoffer van agressie, gemiddeld meer dan zes gevallen per dag. Ter vergelijking: in 2022 ontving de spoorwegmaatschappij 1.900 meldingen van dergelijke agressie, 60% meer dan in 2019.

Door deze daden van agressie waren 348 personeelsleden arbeidsongeschikt, goed voor 7000 werkuren. In elfduizend driehonderd drieënzeventig gevallen was er sprake van bedreigingen of beledigingen, terwijl er in 925 gevallen sprake was van daadwerkelijke fysieke agressie, zoals mishandeling, slagen en verwondingen.

Dit cijfer kan vele malen hoger liggen, omdat het personeelslid niet elke fysieke of verbale agressie rapporteert.

Lichaamscamera's

N-VA parlementslid Tomas Roggeman, die de cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), spreekt van "hallucinante cijfers" en "nalatigheid door schuld" van de regering Vivaldi. Zo werd een resolutie van N-VA om de veiligheid in het spoorvervoer te verhogen weggestemd door de federale meerderheidspartijen, die zeiden te willen wachten op de evolutie van de cijfers.

Om discussies achteraf te vermijden, pleit de N-VA er ook voor om Securail-agenten uit te rusten met bodycams. Sophie Dutordoir, CEO van NMBS, steunt dat voorstel ook, aldus Roggeman.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk