Komt de Chinese EV-truckbouwer Windrose Tech naar Antwerpen?

Windrose Tech, de Chinese fabrikant van EV-trucks, overweegt naar Antwerpen te komen om er zijn Europese hoofdkwartier, een R&D-centrum en een assemblagefabriek te vestigen. Dat verklaarde oprichter Han Wen in een interview met de Franse krant Le Monde.

De volledig elektrische trucks van Windrose zouden een actieradius van zo'n 600 km moeten hebben en merkbaar goedkoper zijn dan trucks van Tesla of Daimler. Momenteel test het bedrijf zijn nieuwe producten in Frankrijk (in samenwerking met Decathlon) en Nederland.

Antwerpen

Windrose wil een speler worden op de transportmarkt in China, Europa en de Verenigde Staten. Volgens oprichter en CEO Han Wen (op zijn LinkedIn account) bezocht hij een paar weken geleden de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, om hem te vertellen over zijn plannen om zijn Europese hoofdkantoor in de Belgische haven te vestigen.

Han Wen heeft het over een investering van 1 tot 2 miljard euro die nog dit jaar kan worden uitgevoerd als de lopende gesprekken positief worden afgerond. Noch Bart De Wever, noch de CEO van VOKA Antwerpen Luc Luwel (VOKA is het netwerk van Vlaamse ondernemingen), die ook aanwezig was op de vergadering in het Antwerpse stadhuis, wilde op dit moment commentaar geven op de gebeurtenis.

Het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge bevestigt dat Windrose geïnteresseerd is in een Antwerps hoofdkantoor en het een interessant project vindt, maar wil geen verdere commentaar geven zolang de gesprekken lopen.

Windrose Tech

De Chinese ondernemer Wen Han (33) richtte Windrose Tech op in 2022 en heeft zijn eerste fabriek in de buurt van Shanghai, China. De Windrose elektrische truck bevindt zich nog in de testfase, maar kreeg eind vorig jaar een Chinese homologatie. Het is de bedoeling dat de eerste trucks eind dit jaar in China worden afgeleverd.

Het bedrijf test zijn nieuwe truck in Europa in samenwerking met Decathlon. Het ontwerp van de truck lijkt op dat van de Tesla Semi en de prijs zou rond de $250.000 liggen, wat lager is dan wat Tesla vraagt en slechts de helft van wat Daimler vraagt voor zijn EV-trucks.

Hoe de aangekondigde investeringen (300 miljoen euro in eerste instantie, een tot twee miljard euro op de lange termijn) gefinancierd zullen worden is nog enigszins vaag. Onlangs werd 70 miljoen dollar bijeengebracht door de HSBC-bankgroep en enkele Chinese fondsen.

Het bedrijf wil in 2024 naar de beurs in de Verenigde Staten en Europa. Twee Belgische publieke investeringsmaatschappijen (PMV en SFPIM) zouden betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk