Tegengestelde reacties op nieuwe vergunning voor Brussels Airport

De toekenning van de nieuwe milieuvergunning aan Brussels Airport Company lokt tegengestelde reacties uit. Volgens het burgerforum Burgerforum Luchthavenregio heeft de Vlaamse overheid de bewoners van de omliggende gemeenten rond de luchthaven in de steek gelaten. Ook de Federale Ombudsman vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met gezondheid en vervuiling.

De Vlaamse liberale politieke partij Open Vld is op haar beurt ontstemd over de voorwaarden die Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) oplegt aan Brussels Airport en vreest een krimpscenario. "Hoe hoog staat het Vlaams welzijn nog op de agenda van de N-VA?" sneerde premier Alexander De Croo.

Gerommel in de marge

Vlaams minister Zuhal Demir keurde vrijdag de nieuwe vergunningen voor de luchthavenexploitant goed. De vergunning beperkt onder meer het totale aantal jaarlijkse vluchten vanaf 2032 (tot 240.000, of +13%) en gaat geleidelijk in de richting van stille weekendnachten.

Voor Henk Cuypers, voorzitter van Burgerforum Luchthavenregio, is het echter "gerommel in de marge". "Een klein positief puntje is de beperking van het aantal vluchten per jaar", zegt Cuypers. "Maar afgezien daarvan krijgt de vergunning een zwaar onvoldoende: hij is geschreven om de exploitant van de luchthaven tegemoet te komen en houdt geen rekening met wetenschappelijke studies die de gezondheidseffecten voor omwonenden in kaart brengen."

Volgens Demir zou het afschaffen van de nachtvluchten de economische belangen van de luchthaven te zeer schaden, maar Cuypers spreekt dit tegen. "Uit een studie van Transport & Mobility bleek onlangs dat slechts 0,1 tot 0,2% van het huidige aantal banen zou verdwijnen."

Geen aanscherping van de geluidsnormen

Cuypers hekelt ook dat de geluidsnormen doordeweeks hetzelfde blijven. "Terwijl op luchthavens als Schiphol en Frankfurt de geluidsnormen strenger worden", zegt hij. De vergunning richtte zich ook niet op de uitstoot van andere stoffen of luchtvervuiling.

"Terwijl de luchtvaart een van de meest vervuilende sectoren is," zegt Cuypers, "wordt de immense impact op het klimaat onder het tapijt geveegd omdat Demir in de val is gelopen van de werkgeversorganisaties van deze wereld terwijl burgers in de steek worden gelaten."

Het burgerforum zal nu overwegen of het juridische stappen zal ondernemen tegen de vergunning en dus naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen.

Invloed op gezondheid en milieu

Ook de federale ombudsman Philippe Touwaide heeft kritiek op de beslissing van de minister. Touwaide is verbaasd dat de minister niet meer aandacht besteedt aan de gezondheids- en vervuilingsaspecten van luchthavenactiviteiten. "In 2024 kunnen we ons niet meer alles veroorloven in naam van de economie," zegt hij.

Touwaide wijst bijvoorbeeld op de gevolgen voor de gezondheid (van slaapstoornissen tot stress) en het milieu (bijv. luchtvervuiling en lawaai).

Hij wijst er ook op dat minister Demir het heeft over ingrijpen op de vliegtuigtypes die 's nachts toegelaten worden op Brussels Airport "terwijl ze ook de geluidsnormen op de grond (een gewestelijke bevoegdheid) verwart met de individuele geluidsniveaus van vliegtuigen (een federale bevoegdheid)". "Ingrijpen op haar toegelaten vliegtuigtypes hangt enkel af van de federale overheid", aldus Touwaide.

De ombudsman is echter tevreden dat er een bijna volledige geluidsmuur en een overdekte testtreinloods voor het testen van reactoren zullen komen, beslissingen die al in 1988 en 1989 werden genomen maar nooit werden uitgevoerd.

'Grenzen aan de groei van de luchthaven'

De Vlaamse liberale politieke partij Open Vld is daarentegen niet te spreken over Demirs voorwaarden op Brussels Airport en vreest een krimpscenario, iets wat premier Alexander De Croo ook hardop in vraag stelt.

"Na het gekibbel met Ineos brengt de N-VA opnieuw een cruciale toegangspoort tot onze economie in onzekerheid", zegt De Croo tegen zakenkrant De Tijd. "Het is van vitaal belang dat de luchthaven van Zaventem kan blijven groeien, niet alleen voor de internationale connectiviteit van een exportgerichte economie als België, maar ook voor de uitbreidingsplannen van Brussels Airlines. Duizenden jobs staan hier op het spel. Hoe hoog staat de Vlaamse welvaart nog op de agenda van de N-VA?"

De Croo denkt vooral dat het plafond voor vliegbewegingen de groei van de luchthaven beperkt. "Het is veel logischer om met geluidsnormen te werken die luchtvaartmaatschappijen dwingen om geluidsarme vliegtuigen te gebruiken."

Brussels Airport zei in een reactie: "Er zal een aanpassing nodig zijn om de groei na 2032 voort te zetten. "Bovendien bevat de vergunning strikte doelstellingen om de geluidshinder te beperken. Dit kan leiden tot een inkrimping van de activiteiten en een ernstige impact hebben op de connectiviteit van ons land en de socio-economische rol van de luchthaven."

Minister Demir zegt dat het niet waar is dat het plafond voor vliegbewegingen de groei van de luchthaven zou beperken. Ze noemt die bewering "onzin". Op dit moment ligt het aantal vliegbewegingen nog steeds 50.000 onder het voorgestelde plafond.

Demir verwijst ook naar federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), die afgelopen zomer een voorstel op de regeringstafel legde om nachtvluchten vanaf Brussels Airport te verbieden. "Zo ver zullen we lang niet gaan", zegt Demir.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk