Van Hool neemt nog een week om aan 'doorstart' te werken

De Belgische busbouwer Van Hool, die op de onvermijdelijke rand van een faillissement staat en eind maart zonder geld komt te zitten, neemt nog een week de tijd 'om te werken aan een snelle doorstart' binnen de grenzen van de juridische procedures, zo liet de directie van het bedrijf dinsdagochtend weten aan de ondernemingsraad. Normaal gesproken werd het officiële faillissement vandaag verwacht.

Eind vorige week werd duidelijk dat er momenteel vier bieders zijn voor een overname van (delen van?) Van Hool: De Belgische ondernemer Guido Dumarrey is de enige die heeft onthuld dat hij van plan is de productie in België te houden. De Nederlandse busbouwer VDL heeft een gezamenlijk bod uitgebracht met de Duitse truckbouwer Schmitz Cargobull, en naar verluidt is er op het laatste moment nog een vierde onbekende partij opgedoken.

Europa's modernste fabriek voor elektrische bussen

Volgens sommige Belgische media geven experts de combinatie van VDL en Schmitz de beste kans om het bod te winnen. VDL, dat jaren geleden een andere busbouwer (Jonckheere in Roeselare) overnam, is vooral geïnteresseerd in de busbouwactiviteiten van Van Hool.

Volgende week, op 10 april, opent VDL haar gloednieuwe fabriek voor elektrische bussen - de modernste van Europa - in Roeselare. Volgens de laatste cijfers heeft VDL's busbedrijf in Roeselare, waar 650 mensen werken, een nettowinst van 1,6 miljoen euro gemaakt in 2022. De busactiviteiten van VDL, 21 entiteiten wereldwijd, waren echter naar verluidt verliesgevend.

Winstgevende vrachtwagentrailers

Schmitz Carogbull biedt, net als het nevenbedrijf van Van Hool, oplossingen voor bijna elke transporttaak, van bulkgoederen tot streng gereguleerd farmaceutisch transport, en is zeer geïnteresseerd om dat deel over te nemen. Hoewel bevestigd door Vlaams minister van Werk Jo Brouns, is er tot nu toe nog niets bekend over de 'vierde kandidaat' en hun plannen.

Hoewel Van Hool dringend een stevige herstructurering nodig heeft om de productiekosten te drukken, heeft het nog steeds een goed gevulde orderportefeuille voor luxe touringcars, waar het in uitblinkt, en aanhangwagens voor industriële voertuigen, die nog steeds winstgevend zijn.

 

 

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk