15 gevallen van agressie per dag tegen personeel van Belgische openbare vervoersmaatschappijen

Vorig jaar waren er gemiddeld 15 gevallen van agressie per dag tegen personeel van Belgische openbaarvervoersbedrijven, een stijging van 1,5% ten opzichte van 2022. Om deze agressie een halt toe te roepen, zijn De Lijn, MIVB/STIB, NMBS en TEC een gezamenlijke campagne gestart.

Ze vragen ook om meer steun van politie en justitie om het probleem aan te pakken.

5.598 gevallen van agressie

Samen ontvingen de vier operatoren 5.598 meldingen van agressie in 2023, meer dan in 2022, dat al een recordjaar was wat het aantal agressies betreft.

Bij ongeveer een kwart van de agressies gaat het om fysiek geweld; bij alle andere gaat het om beledigingen of bedreigingen. In 2023 waren 892 werknemers afwezig door agressie, goed voor bijna 28.000 dagen arbeidsongeschiktheid.

De vier openbaarvervoersbedrijven hebben nu een gezamenlijke campagne gelanceerd om op te roepen tot meer respect voor werknemers. De campagne richt zich op 12 medewerkers die te maken hebben gehad met verbale of fysieke agressie. Posters met foto's van de werknemers zullen vanaf nu te zien zijn in stations en op voertuigen.

De campagne is niet alleen bedoeld om op te roepen tot respect voor werknemers, maar ook voor basisregels in het openbaar vervoer, zoals het hebben van een geldig vervoersbewijs of het niet met de voeten op de stoelen staan. Discussies met passagiers die deze regels niet respecteren liggen vaak aan de basis van de agressie, zeggen ze.

Nationaal cameranetwerk

De vier vervoerders nemen al veel maatregelen om agressie tegen te gaan, waaronder een netwerk van tienduizenden bewakingscamera's waarvan de beelden beschikbaar kunnen worden gesteld aan de politie. Maar de vervoersbedrijven zeggen dat er meer nodig is.

NMBS, MIVB/STIB, De Lijn en TEC vragen politie en gerecht om elke agressie waarmee hun medewerkers geconfronteerd worden grondig te onderzoeken en de daders snel en streng te straffen.

Daarnaast blijft een voldoende en zichtbare aanwezigheid van de verschillende politiediensten ter ondersteuning van hun veiligheidsdiensten noodzakelijk, zowel in het openbaar vervoer, op stations en haltes, als in de omgeving.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aangegeven dat ze extra middelen zal investeren in de beveiliging van stations, onder meer door de verdere uitbouw van een nationaal cameranetwerk zodat alle beelden van NMBS-camera's in en rond stations in realtime worden gedeeld met de federale politie en alle lokale politiezones.

Agressie tegen personeel in overheidsdienst wordt beschouwd als een verzwarende omstandigheid en kan worden bestraft met 3 tot 5 jaar gevangenisstraf.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk