Tesla's winst daalt met 55%, maar bevestigt betaalbare modellen

Tesla zit in een achtbaan. De dalende leveringscijfers van de eerste drie maanden van het jaar hebben de omzet gehalveerd en dwingen tot personeelsinkrimpingen bij de wereldwijde activiteiten. Om de wond te helen, kondigde het bedrijf aan dat het begin volgend jaar betaalbare modellen zou gaan produceren, ondanks verschillende eerdere berichten waarin werd beweerd dat het bijltje erbij neer zou worden gegooid.

Na de publicatie van de terugval in leveringen werd er geen goed nieuws verwacht op Tesla's eerste winstcall van het jaar. De EV-maker onthulde een aanzienlijke daling van 55% in het nettoresultaat over het eerste kwartaal, omdat het bedrijf worstelt met de toenemende concurrentie en een markt die onder grote druk blijft staan. De productie daalde ook met 8,5% j-o-j.

Voldeed niet aan de verwachtingen

Tesla boekte een omzet van $ 21,3 miljard (€ 19,9 miljard), een daling van 9% j-o-j, en een netto-inkomen van $ 1,3 miljard (€ 1,2 miljard), wat lager was dan verwacht. De marktwaardering van het bedrijf is sinds het begin van het jaar al met bijna 40% gedaald, nog verergerd door recente kritische aankondigingen, waaronder aanzienlijke ontslagen, de controversiële terugroeping van de futuristische Cybertruck vanwege problemen met het gaspedaal en speculaties over toekomstige productlijnen. Het bedrijf zal zijn wereldwijde personeelsbestand met 10% inkrimpen, waaronder 400 uitzendkrachten in de fabriek in Grünheide, Duitsland.

Ondanks de financiële neergang stegen de aandelen van Tesla met 8,59% in de nabeurshandel, een reactie die mogelijk werd gevoed door toekomstige strategische beloften. Het bedrijf bevestigt een publicatie van persbureau Reuters, dat op basis van interne memo's stelde dat het betaalbare project genaamd NV9 - beter bekend als de Model 2 - is opgegeven ten gunste van een robotaxi. Tesla beweert echter dat de productie van goedkopere instapmodellen, gebaseerd op een mix van de bestaande en toekomstige architectuur, op de agenda staat voor begin 2025.

Kunstmatige intelligentie

Het lijkt erop dat de beurs meer geïnteresseerd is in de inspanningen van het bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tesla zei dat het "het aantal AI-trainingscomputers in het eerste kwartaal met meer dan 130% heeft verhoogd". De automaker, die een tipje van de sluier oplichtte over zijn activiteiten, onthulde een aanzienlijke investering van $ 2,8 miljard in kunstmatige intelligentie-infrastructuur. Dit omvat robots zoals de Optimus en geavanceerde vormen van autonoom rijden. De eerste Tesla Robotaxi wordt in augustus onthuld.

De investering heeft ook betrekking op productiemogelijkheden en uitbreidingen van het Supercharger-netwerk. Tesla heeft plannen voor een fabriek in India voor lokale productie. Toch werd Elon Musks voorbereidende reis naar het land geannuleerd vanwege het knelpunt van de huidige zorgen die de autofabrikant bezighouden.

Correctiefase?

Een terugkeer naar de stellaire stijging van de EV-verkopen van het bedrijf ligt niet in het verschiet. Ondanks de vooruitzichten van het IEA van een aanzienlijke groei van de wereldwijde verkoop van EV's dit jaar, waarschuwde Tesla dat de volumegroei in 2024 naar verwachting aanzienlijk lager zal zijn dan in 2023.

Dit zou kunnen leiden tot een carrousel van prijsaanpassingen, die vooral belangrijk zijn om de Chinese markt nieuw leven in te blazen, de belangrijkste motor voor de door het IEA voorspelde groei. De automaker heeft in China te maken met hevige concurrentie van lokale fabrikanten die snel terrein winnen. Het lijkt erop dat Tesla navigeert door wat zou kunnen worden omschreven als een correctiefase.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk