'Stakingen kosten Brussels Airlines 14 miljoen euro, Lufthansa 350 miljoen euro'

De recente sociale onrust, met verschillende stakingen en stakingsberichten, heeft Brussels Airlines naar schatting 14 miljoen euro gekost. Hierdoor kwam de Belgische luchtvaartmaatschappij in het eerste kwartaal dieper in de rode cijfers terecht dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

De stakingen troffen niet alleen de Belgische luchtvaartmaatschappij, want moederbedrijf Lufthansa zag de impact van de stakingen oplopen tot 350 miljoen euro. Toch blijft het de ambitie van Brussels Airline om dit jaar meer winst te maken dan in 2023.

1,66 miljoen passagiers

Met meer dan 1,66 miljoen passagiers presteerde Brussels Airlines in het eerste kwartaal 4% beter dan in dezelfde periode vorig jaar en ook de inkomsten stegen met 3% tot 289 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij leed echter meer verlies. Het operationeel verlies kwam uit op -58 miljoen euro, tegenover -43 miljoen euro een jaar eerder.

De sociale onrust rond de lonen en arbeidsvoorwaarden van het personeel - piloten staakten midden januari een dag en stewards en stewardessen legden eind februari drie dagen het werk neer - had daar iets mee te maken. Brussels Airlines schat dat de sociale onrust het bedrijf ongeveer 14 miljoen euro heeft gekost.

"Zodra er gedreigd wordt met een dreigende staking, zien we een onmiddellijke impact op onze reizigers", zegt Nina Öwerdick, financieel directeur van Brussels Airlines. "Bij onzekerheid stoppen mensen met boeken."

Het eerste kwartaal van het jaar is echter ook traditioneel zwakker in de luchtvaartindustrie, omdat de vraag naar reizen dan lager is. Het is niet abnormaal dat een luchtvaartmaatschappij dan verlies maakt. Brussels Airlines houdt ook vast aan haar ambitie om dit jaar meer winst te maken dan in 2023. Toen kwam de operationele winst uit op 53 miljoen euro, een record.

849 miljoen euro verlies voor Lufthansa Group

Moedermaatschappij Lufthansa heeft de afgelopen maanden ook te maken gehad met herhaalde stakingen. De impact van die acties op de groep bedraagt zo'n 350 miljoen euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft daarom besloten om in de kosten te snijden. Projecten worden 'on hold' gezet en aanwervingen worden heroverwogen - de plannen waren om dit jaar 13.000 nieuwe werknemers aan te nemen.

De Lufthansa Group heeft in de eerste drie maanden een operationeel verlies geleden van 849 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd een tekort van 273 miljoen euro geboekt. De omzet steeg echter met 5% tot 7,39 miljard euro.

Ook in het tweede kwartaal verwacht Lufthansa nog steeds een impact van 100 miljoen als gevolg van stakingen die leidden tot minder boekingen voor april en mei. De winst zal pas in de tweede helft van het jaar weer stijgen. De boekingen waren voor de zomermaanden al 16% hoger dan vorig jaar.

Toch zal het bedrijf de winstdoelstellingen voor dit jaar niet halen als gevolg van de stakingen. De capaciteitsdoelstelling - zo'n 94% van de jaartelling voor de Covid-19 pandemie - zal ook niet worden gehaald, maar twee procentpunten lager uitvallen.

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk