Stellantis harkt eDCT-technologie binnen bij het Belgische Punch Powertrain

De beslissing van een Belgische rechter in hoger beroep heeft officieel de stap van Stellantis naar de volledige overname van de joint venture met het Belgische Punch Powertrain in Sint Truiden veiliggesteld. De Frans-Italiaans-Amerikaanse autogigant neemt de volledige controle over de productie en technologie van cruciale Dual Clutch Transmission (eDTC)-onderdelen voor zijn hybride voertuigen (mild hybrides en plug-in hybrides).

Voor Punch Powertrain, dat de eDTC-transmissie jaren geleden ontwikkelde, was de joint venture Punch Powertrain PSA E-Transmissions, die onderdelen zou leveren voor maximaal 1,2 miljoen hybride transmissies per jaar, een cruciale levensader voor de toekomst. Nu heerst er onzekerheid omdat Stellantis de productie misschien overbrengt naar zijn eigen fabrieken in Metz (Frankrijk) of Turijn (Italië).

Strategische uitzendingen

Stellantis wilde de volledige productie van deze 'strategische transmissies' in handen krijgen en streefde daarom een overname na toen de Chinese eigenaar van Punch Powertrain, Yinyi/Sensteed Hi-Tech Group, er niet in slaagde om voldoende nieuw kapitaal in te brengen door de productie van de joint venture op te voeren.

Op die manier verwaterde het oorspronkelijke meerderheidsaandeel van Punch Powertrain in de JV tot 40%, terwijl de oorspronkelijke 39% van PSA 60% werd voor Stellantis door er systematisch meer geld in te pompen. Uiteindelijk gebruikte Stellantis enkele clausules in het contract van de JV om een vijandig bod uit te brengen op de resterende aandelen en de volledige eigendom op te eisen. Het verplaatste de zetel van de JV naar Brussel, waar het zijn eigen Belgische hoofdkantoor heeft.

Naar de rechtbank

Punch Powertrain, dat al worstelt met een schuld van 494 miljoen euro en een gecumuleerd verlies van 263 miljoen, probeerde dit aan te vechten voor de rechtbank in hoger beroep, maar verloor blijkbaar. In het kader van de joint venture gaat het om 583 werknemers in Sint-Truiden en 81 in Eindhoven (Nederland). Naast de JV werken nog eens 117 werknemers voor Punch Powertrain in Sint-Truiden.

Stellantis heeft momenteel productie nodig in Sint Truiden, wat op korte termijn werkzekerheid betekent voor 600 mensen. Er blijven echter vragen over de toekomst, aangezien Stellantis te horen heeft gekregen dat het soortgelijke productielijnen wil installeren in zijn transmissiefabriek in Metz.

De baas van Stellantis, Carlos Tavares, bezocht die fabriek een paar weken geleden en bedankte de werknemers voor hun vooruitgang in productiviteit. Tavares staat bekend om zijn focus op het zoveel mogelijk internaliseren van de productie van onderdelen om de volledige waardeketen van zijn producten onder controle te houden. In dat licht lijkt het verminderen van de afhankelijkheid van Chinese (Belgische) technologie een logische, strategische beslissing.

Hobbelige geschiedenis

De geschiedenis van de aandrijflijnfabriek in Sint-Truiden leest als een hobbelige rit met ups en downs. De fabriek begon in 1972 als dochteronderneming van DAF, de toenmalige Nederlandse autofabrikant, en produceerde de eerste Variomatic, een CVT (Continue Variabele Transmissie) waar het merk bekend om stond. Van 1975 tot 1979 was het eigendom van Volvo, waarna het werd overgenomen door het Duitse ZF Getriebe.

In 2006 nam de Belgische ondernemer Guido Dumarey het bedrijf over van ZF Getriebe (voorheen VCST) en noemde het Punch Powertrain. In 2008 moest Dumarey het verkopen aan andere Belgische investeerders. In 2013 kwam er Chinees kapitaal bij (New Horizon) en in 2016 werd het bedrijf voor ongeveer een miljard euro verkocht aan de Chinese groep Yinyi.

Problemen op de Chinese vastgoedmarkt leidden echter tot financiële problemen voor Yinyi. Een consortium van financieel solide spelers als Fosun, Geely en Haier schoot te hulp en er werd een nieuwe economische entiteit gecreëerd: Yinyi werd Sensteed, de huidige eigenaar van Punch Powertrain.

 

 

Reacties

Klaar om deel te nemen aan het gesprek?

Je moet een actieve abonnee zijn om een reactie achter te laten.

Meld u vandaag aan

Misschien vind je dit ook leuk